Скільки шовковиці нині осипається у вінницьких садках! А дерево це корисне не лише смачними плодами. Ми вже назбирали листя і посушили його. Цілу зиму будемо пити смачні і корисні чаї.

Шовковиця — це високе дерево-довгожитель, що належить сімейству тутових. Завезене до нас з Китаю. Мінімальний вік тутовника — 200 років. Так от, хімічний склад листя шовковиці, що називається, — живи без таблеток! У листі шовковиці міститься кальцій в активній формі, його кількість у 2 рази більша, ніж у коров’ячому молоці!

Запареним листям шовковиці при необхідності промивають відкриті рани; при ангіні відвар використовується для полоскання; від набряків відвар потрібно пити за кілька годин до сну. Чаї з шовковиці вживають як відхаркувальний засіб, який допомагає впоратися з бронхітом, запаленням легенів — приймати засіб потрібно по 50 мілілітрів 3 рази на добу до прийому їжі. А ще — при катаракті; при анемії; при маткових кровотечах (спринцювання). Поліпшити стан очей, позбавити їх від хронічної втоми і усунути сльозоточивість допоможе таке: жменю сухого листя рослини заливають 1 склянкою води; тримають на водяній бані протягом 10 хвилин; потім остуджують і щодня закапують по 5 крапель в кожне око. Але найкраще може допомогти лист шовковиці при діабеті!

Користь шовковиці при цукровому діабеті полягає в тому, що рослина містить велику кількість рибофлавіну і регулює рівень цукру в крові.

Олена Світла