У шкільних вайбер-чатах батькам почали надходити повідомлення про те, що на початок навчального року учні мають принести довідки по ф. 086/1 та 086/2.

Чи варто йти до лікаря у період карантину та чи оглядають окулісти, кардіологи, невропатологи здорових дітей? За роз’ясненням звернулись у ЦПМСД №2, коментар дала зав. АЗПСМ №6 З. Дембіцька.

– У кожної дитини термін профілактичного огляду індивідуальний, адже довідки по ф. 086/1 та 086/2 видають дітям протягом року. За закінченням строку довідки мають слідкувати і батьки, і школа, і медики. Наразі прийом сімейними лікарями проводиться, варто заздалегідь записатись у плановому порядку. Єдине, що є проблема з оглядом вузькими спеціалістами здорових дітей у певних вікових категоріях: 6,11,14 років. Програма E-Health та реформа не передбачає огляд вузькими спеціалістами здорових дітей без діагнозу. І це дійсно питання на часі. Однак тим, хто потребує таких довідок і приходить, ми з кожної ситуації шукаємо вихід, — зазначила Зінаїда Дембіцька.

А вихід такий: якщо дитині за віком не потрібний огляд вузькими спеціалістами, сімейний лікар довідку по ф. 086/1 та 086/2 випише. Однак, у направленні до спеціаліста дітям віком 6,11,14 років сімейний вимушений поставити неіснуючий діагноз. Адже вузькі спеціалісти відмовляються приймати здорових дітей, бо гроші отримують тільки за «пролікований випадок». То тепер виходить, що здорові діти в 6,11,14 років будуть мати «липові» діагнози? Батькам, які не бажають мати «хвору» дитину, порадили звертатись до приватних центрів, де консультація вузького спеціаліста платна.

Катерина Шароварська