Спиртово-алкогольні традиції двох колоритних населених пунктів на Дністрі — українського Могилева-Подільського та молдовських Атак (Отачь) народилися ще задовго до того, як їх розділили державні кордони. І варто сказати, що мова йтиме не лише про «контрабас» і підпільні гуральні, на котрих штампуються бренди відомих марок.

Нещодавно краєзнавець Олександр Богомольний розповів про відомого вихідця із міста Атаки.

Семюел Бронфман заснував одну із найбільших компаній з виробництва спиртних напоїв «Seagram» і подарував світові віскі «Chivas Regal» та ром «Captain Morgan»! Народився він 27 лютого 1889 року в бессарабському містечку Атаки Сороцького повіту. Йому дали ім’я Шміло Бронфман, він був восьмою дитиною Іхіла та Міндлі Бронфманів. Батьки Шміло, які займалися в Бессарабії торгівлею тютюном, згодом емігрували в західну канадську провінцію Саскачеван (містечко Вінніпег (англ. Winnipeg) — місто-столиця провінції Манітоба), потім у містечко Брендон провінції Манітоба, коли він був ще дитиною. Спочатку батько і старші брати Сема — Абрам і Гаррі займалися постачанням деревини, а в 1903 році купили готельний бізнес у містечку Емерсон провінції Манітоба і вже через 10 років володіли трьома готелями в Вінніпезі.

У 1924 році Шміло (тепер його ім’я було англізоване як Семюел) самостійно заснував невелику дистриб’юторську компанію «Distillers Corporation» у Монреалі, спочатку спеціалізуючись на недорогому віскі. Згодом компанія «Distillers Corporation» Семюела Бронфмана, що базувалася в містечку Ватерлоо провінції Онтаріо, придбала фірму «Joseph E. Seagram & Sons» у спадкоємців Джозефа Сіграма в 1928 році, яка була відразу перейменована в просто «Seagram Co. Ltd» та переорієнтована на більш заможну клієнтуру, і під керівництвом Сема Бронфмана незабаром перетворилася в міжнародну дистриб’юторську імперію — найбільшого у світі виробника міцних спиртних напоїв. Компанії «Seagram» у різний час належали такі торгові бренди як соки «Tropicana», віскі «Chivas Regal», «Crown Royal», «VO», «Calvert», «Dewars», «Seven Crown» і ром «Captain Morgan».

Потім компанія перетворилася і в конгломерацію, яка серед іншого займалася і шоу-бізнесом (Seagram належав контрольний пакет акцій кіностудії Universal Pictures). Нью-Йоркська штаб-квартира компанії розташована в знаменитому манхеттенському хмарочосі Seagram Building (1958) на 375 Парк авеню (кут 53-й вулиці), в одному з найвідоміших зразків ін­тернаціонального стилю сучасної модерністської архітектури. Будівля була зведена за проєктом дочки Сема Бронфмана — архітекторки Філліс Лемберт. Як відомо, 21 червня 1922 року Самуель Бронфман одружився з Сейді Рознер. У них було четверо дітей, які, в свою чергу, стали великими підприємцями або меценатами. Зараз у династію Бронфманів входять пле­мінники, онуки й правнуки Сема Бронфмана.

Влітку 2012 року відбулася зворушлива подія: один з династії — Метью Бронфман, відомий нью-йоркський бізнесмен — відвідав місто Атаки, батьківщину предків. Вперше з моменту еміграції в Канаду в кінці ХІХ століття член сім’ї Бронфман від­відав Атаки. Тоді Метью Бронфман прибув до Молдови, де проходила перша конференція Лімуд, як голова міжнародного координаційного комітету проєкту Лімуд СНД. І Атаки відзначили його званням почесного громадянина міста. Нагороду вручив примар Василь Трагіра.

Чимало води витекло з Дні­стра. По обидва боки мосту «Дружба» давно вже не дивуються різним витівкам контрабандистів, бо що тільки вони не придумували для переміщення через кордон міцних напоїв. Навіть спиртопроводи по дну Дністра прокладали. З тих пір нічого нового і видатного вони не вигадали. Хіба що підробляли всесвітньовідомі бренди. А про те, що саме тут народився автор багатьох з них — мало хто здогадувався. Лише традиції залишилися одвічними. А ще — неймовірний історичний інтернаціоналізм. Свій слід на обох берегах Дністра залишили молдавани, цигани, євреї, поляки, болгари, греки, серби.

Соломія КАЛЮЖКО