Причиною став скандал з неналежним лікуванням маленького пацієнта в пульмонологічному відділенні Вінницької обласної дитячої лікарні. На останньому своєму засіданні Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я, де обговорювали цю ситуацію, прийняв рішення провести службове розслідування. Водночас сама пані Грабович у день розгляду цього питання пішла на лікарняний.

Сьогодні нардепка з Вінниччини Лариса Білозір розповіла подробиці інциденту.

– У місті Дніпро хворій на вроджений імунодифіцит дворічній дитині було здійснено щеплення БЦЖ і згодом після цього у неї було діагностовано туберкульоз, а потім – ще й лімфому. Дитина була доставлена до лікарні ОХМАТДИТ у Києві, де проходила екстрене лікуванням для стабілізації її стану. Далі – її було направлено до Вінницької обласної дитячої лікарні для проходження лікування від туберкульозу та подальшої стабілізації стану та підготовки до трансплантації. Потрібно наголосити, що при виписці з ОХМАТДИТу пацієнту дали чіткі показання, чим потрібно лікувати. Йдеться про дороговартісний препарат, який коштує близько 2000 грн. за флакон. Коли дитина потрапила до Вінниці, ліки купували волонтери, хоча препарат є у наявності в лікарні, але безкоштовно його надавати цій родині чомусь відмовились і сказали, що будуть взагалі переводити хворого на інший препарат. Голова профільного департаменту Людмила Грабович у розмові з моєю колегою, народною депутаткою Яною Зінкевич, відмовилась вирішити ситуацію і стала на позиції адміністрації лікарні. Волонтери продовжили допомагати цій родині і постачати прописаний в ОХМАТДИТі препарат, – розповіла Лариса Білозір. – Але кілька днів тому лікарі у Вінниці примусово перевели хвору дитину на інший препарат. Зараз дитина фактично в критичному стані. У Вінниці її відмовляються лікувати. А в ОХМАТДИТ її транспортувати не можна, бо дитина має перебувати в боксі принаймні три місяці, щоб вилікувати туберкульоз. До ситуації підключились і в МОЗ, і профільному парламентському комітеті. Це не вперше пані Грабович стає фігуранткою гучного скандалу, що виходить за межі області. Я нагадала колегам на комітеті, що кричущі порушення у роботі департаменту під керівництвом пані Грабович фіксуються вже давно. Чого варта лише історія із зараженням гепатитами онкохворих дітей у ВОДОКЛ, за що й досі ніхто не покараний.

Ми разом з народними депутатами з МФО «Вінниччина» вже направляли звернення до попереднього голови Вінницької ОДА щодо звільнення Людмили Грабович із займаної посади.

Валентина Лісова