Рідні брати Дмитро та Сергій Шингур з Вапнярки змалечку хотіли бути військовими. А коли почалась війна на Сході, виконували разом бойові завдання і не раз дивом уникали смерті. Ташість років тому у вертоліт, в якому перебував Дмитро Шингур, влучила ракета. Боєць загинув на місці, а тепер його брат воює за двох…

«Наш тато – військовий льотчик, то ж родина часто переїжджала. Мама теж служила. В 1991 році авіаполк тата вивели з Угорщини і перевели до Вапнярки. Тут з братом Дмитром закінчили школу. В старших класах визначились, що будемо льотчиками , – каже майор Сергій Шингур, – Він нас брав із собою на аеродроми. Щоправда, нас цікавила спеціальність штурмана. Я вступив у військову академію ще при Союзі, але закінчив її вже у Росії. Дмитро навчався в університеті Повітряних сил у Харкові й таки став саме штурманом. Скільки не пам’ятаю, він постійно марив технікою. Служити пішов до мене у авіаційну бригаду у місто Броди. Ми були навіть в одній ескадрильї. Брат їздив миротворцем ООН у Ліберії та пройшов там кілька ротацій. Нагороджений двома медалями та нагрудним пам’ятним знаком «Воїн-миротворець. Коли батько вийшов на пенсію — ми переїхали на Запоріжжя ».

Загинули всі дев’ятеро

Коли сепаратисти навесні 2014 року захопили Слов’янськ, брати Шингури майже щодня виконували бойові завдання. Дмитро літав на «Мі-8», Сергій – на «Мі-24».

«Усе почалося з того, що 25 квітня в Краматорську «вісімка» нашої бригади була обстріляна зі снайперської гвинтівки. Від пострілу в паливний бак вона вибухнула. Я тоді саме щойно відлетів із Краматорська. А через кілька днів наші два Мі-24 збили. От тоді ми й зрозуміли, що це війна. Ні, й до цього вертольоти обстрілювали, було страшно, прилітали з пробоїнами, але живі… Що вже казати про інтенсивність польотів? Брат вивозив поранених із зони бойових дій, перевозив на борту лікарів, медикаменти, харчі та зброю, постійно брав участь у порятунку колег-військових та цивільного населення. Розуміли, що можемо загинути в будь-яку мить, бо яким би висококласним льотчиком ти би не був, ракета не вибирає. Тут все як у лотереї , – мовить Сергій Шингур. – Десь за пару тижнів до трагедії мене саме відправили додому на ротацію. Залишались лічені дні, щоб повернутись назад до брата та замінити його… 24 червня Дмитро з побратимами виконували перший рейс із доставки спецапаратури на гору Карачун. Завдяки їй вдалось зібрати докази, що вогонь ведуть саме бойовики, а не українські солдати. Екі­паж був од­ним із най­кра­щих у бри­га­ді, во­ни зав­жди пра­цю­ва­ли зла­год­же­но і про­фе­сій­но. І на цей раз пос­тавле­не зав­дання бу­ло ви­ко­на­но ус­пішно… Вже забрали трьох співробітників Служби безпеки України та повертались назад. Але вертоліт вже підчікували вороги, які з переносного зенітно-ракетного комплексу запустили ракету та втекли. Вертоліт вибухнув і впав поблизу села Новоселівка, почалася пожежа з детонуванням боєкомплекту. Тоді на місці загинуло всі дев’ять осіб. Це командир екіпажу підполковник Андрій Бєлкін, борттехнік майор Руслан Мазунов, штурман капітан Дмитро Шингур; четверо співробітників СБУ — підполковник Володимир Шкіра, майор Ігор Горбенко, старший лейтенант Олександр Петрищук, старший прапорщик Марк Шпак та двоє спецпризначенців 3-го Кіровоградського полку старші солдати Олексій Волохов і Олександр Кондаков.

Сталося все це під час мирного плану Президента України з врегулювання ситуації на сході країни.

– Я наче передчував біду, бо того дня ходив сам не свій. Не міг додзвонитись молодшому брату. «Може, телефон десь закинув чи все ж таки літає?» Увімкнув новини – про вертоліт жодного слова. Аж тут зателефонували з частини і повідомили, що впав «Мі-8». Запитав у слухавку: «А Діма?». У відповідь «Немає нікого в живих». Командир відразу наказав залишатись та займатись похоронами. Тоді ще два місяці відпустки, щоб хоч морально відійти. Батько по-військовому стримано тримався, мама весь час плакала. Привезли Діму сюди на вертольоті. Екіпаж Мі-8 віддав йому данину поваги, пролетівши над будинком і пустивши ракети … Пам’ятаю, коли я їхав в ескадрилью в Броди, а братик тільки мріяв сісти за штурвал, я написав йому на стіні маминою губною помадою: «Діма, ти будеш льотчиком»

Поховали Дмитра поруч з братською могилою воїнів Великої Вітчизняної війни. Посмертно воїна, в якого залишились дружина та двоє дітей, Президент нагородив орденом Богдана Хмельницького. 22 січня в селі Кінські Роздори бійцю відкрили пам’ятну дошку на бу­дівлі сільради. 21 вересня 2017 року капітан Д. В. Шингур нагороджений орде­ном «За заслуги перед Запорізьким краєм» III ступеня (посмертно).

«Я зрозумів, що тепер повинен воювати за двох і не маю права залишати службу, якби важко не було тепер. Батьки не перечили та підтримали моє рішення. Сказали : «Пишаємось вами, сини». За два місяці вже летів на передову… З тих пір я продовжую воювати за себе і за Дмитра, хочу віддати «борги». Тільки із Брод перевівся служити у Полтаву. Коли лечу над кам’яним хрестом, встановленим на честь загиблих льотчиків, «махаю» крилом». Кладу квіти до меморіалу загиблим воїнам, серед яких — молодший брат.Завжди відчуваю, що він поряд, став для мене янголом-охоронцем ».

…У 2016 році тодішній Президент Петро Порошенко нагородив командира вертольоту вертолітної ланки вертолітної ескадрильї, майора Сергія Шингура орденом «За мужність».

Зокрема, 3 червня 2014 року майора Шингур виконав два бойових польоти на прикриття висадки спецгруп в районі міста Лиман, та вогневе ураження блок-посту і угруповання бойовиків в районі селища Райгородок в умовах інтенсивного обстрілу зі стрілецької зброї з боку бойовиків, чим забезпечив прорив колони техніки Збройних Сил України. За час АТО Сергій Шингур виконав понад 120 бойових вильотів в райони Сонячного, Гранітного, Зеленопілля, Дачного, Іловайська, в умовах інтенсивної протидії засобів ураження незаконних збройних формувань, евакуював з зони бойових дій близько 150 поранених військовослужбовців. Коли забирав нагороду, зі сльозами на очах Сергій Шингур сказав : » Це Дімка герой. А я що?»

Віталіна Володимирова