Сім’я старшої медсестри відділення “екстренки” №1 з Вінниці, що померла від коронавірусу, допомогу від держави так і не отримала. Після проведеного 15 липня засідання спеціальна комісія не прийняла рішення про надання компенсації рідним. Комісія вирішила зібратися вдруге. І колеги, і родичі обурені.

Тепер близьким медика треба знову збирати документи, аби в черговий раз надати їх на розгляд комісії. Від висновків комісії залежить надання сім’ї померлої матеріального забезпечення, страхових виплат і медико-соціальних послуг у разі встановлення комісією, що смерть настала внаслідок COVID-19 під час виконання професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження.

Відповідно до постанови, прийнятої 17 червня Кабінетом Міністрів України, розмір виплати залежатиме від того, чи заразився медик безпосередньо протидіючи коронавірусу, чи за інших обставин. Вони становлять:

  • 1 млн 576 тис. грн. для родин медичних працівників у разі їхньої загибелі від коронавірусу, на який вони захворіли під час виконання професійних обов’язків;
  • 210 тис. грн. для родин медиків, якщо вони захворіли та померли не під час роботи з хворими на COVID-19;
  • 210 тис. грн. також виплачуватимуть у разі отримання інвалідності внаслідок захворювання медика.