У минулих номерах ми розповідали про те, що вінницька співачка Вікторія Ільчишена, яка будує кар’єру у столиці та виступає під творчим псевдонімом ILCHY, захворіла на коронавірус. З’ясувалось, що інфікуватись вона встигла під час відпочинку в Одесі, де була в компанії друзів.

Невдовзі у родині нашої землячки сталось горе – від коронавірусу помер її рідний дядько. Сама ж Вікторія зуміла подолати інфекцію і поділилась своїм досвідом, аби застерегти інших.

– Мені вдалось одужати! Був відсутній смак всього 2 дні, солона риба або солодка черешня, гірка кава або гострий перець – все це було на один лад. Ніякого смаку. Поліпшення пішло на 11 день захворювання. COVID-19 в легкій формі був хоч і нелегким, але квіточками порівняно з юридичною «бляхою» з тестами на коронавірус. Щоб тебе видалили з бази заражених вірусом, потрібно отримати 2 негативних ПЛР-тести поспіль. У моїх знайомих у приватних клініках на це пішло 7 тис. грн. Чи не забагато?

Що ж до самого лікування коронавірусу, то його не лікують. Це як зі звичайним ГРВІ. Якщо у вас компетентний лікар – він пропише багато пити, сольовий розчин для промивання носа, бризкалку в горло (якщо болить), препарати парацетамолу, якщо висока температура. Ібупрофен не рекомендують – він знижує здатність організму боротися з вірусом. Мені лікар прописав протефлазид – це трав’яна настоянка, яка підвищує імунітет. Тобто при легкій формі COVID-19 ми боремося з симптомами, якщо вони викликають дискомфорт. А що ж тоді лікують? Лікують ускладнення у вигляді пневмонії, але якщо настають, то зазвичай через тиждень після зараження. Якщо ви потрапили в цю групу ризику – потрібна негайна допомога лікаря. Це той випадок, коли вже обслуговує “швидка допомога” і знадобляться більш радикальні дії. Будьте здорові!

Вікторія Снігур