Настоятель Тульчинського кафедрального собору УПЦ  Московського патріархату єпископ Сергій (Аніцой) вимагає у голови Вінницької ОДА Сергія Борзова виділити кошти на відновлення церковної будівлі. За його словами, якщо очіль­ник не допоможе, то все завершиться “міжнародним скандалом” та зверненням не до Росії, а Польщі й Ватикану.

– Усі листи на ім’я двох попередніх глав Вінницької обладміністрації (Коровія і Скальського) залишилися без відповіді. А між тим ар­хі­тектурний комплекс Тульчинського собору – унікальна перлина Подільського краю України, є власністю Української Держави, зданої в оренду громаді канонічної УПЦ. Істотну допомогу (а це сотні і сотні тисяч гривень) для повної заміни всіх двохсотлітніх прогнилих конструкцій купола і його хреста, а також даху одного з двох його двоповерхових адміністративних прибудов надав депутат Верховної Ради України Вадим Новинський (нині протодиякон УПЦ).

Митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонафан та я як настоятель собору пожертвували на відновлення зруйнованого за радянської влади інтер’єру собору всі свої особисті заощадження, які в народі називають «похоронними». Жертвували і постійні парафіяни соборного храму. Однак у парафіян деяке побоювання, що і новий губернатор з ідеологічних, надуманих, причин відсторониться від патріотичного і державного обов’язку порятунку Тульчинського архітектурного шедевру України.

У Вінницькій обласній раді вже лунали голоси звертатися «РПЦвУ» за фінансовою допомогою до Білокам’яної, тобто в Москву, – заявив Сергій (Аніцой). – Якщо прохання знову не будуть почуті, то не залишиться іншого виходу, як звернутися до обраного президента Польщі з проханням про надання фінансової допомоги, бо собор свого часу був побудований поляком, графом-меценатом Станіславом Потоцьким. Або ж доведеться звернутися з проханням про фінансову допомогу до Його Святості Папи Франциска.

Є побоювання, що звернення громади до президента Польщі може нібито підштовхнути поляків вимагати повернення їм Тульчинського собору на підставі… реституційних правил для членів Європейського союзу. Однак передача храму православній громаді УПЦ була підтверджена відповідним рішенням українського суду на підставі державного архівного юридичного документа більш ніж двохсотрічної давності. До того ж Україна поки що не стала дійсним членом Європейського союзу!

Поки що голова Вінницької ОДА ніяк не відреагував на звернення священників МП. Натомість митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонафан став героєм проєкту «Золото церкви», започаткованого журналістами «Слідство.Інфо». Він, як вказують автори, це «мирський погляд на церковні гроші». Сам владика вже заявив, що це наклеп і в нього нема ні нерухомості, ні грошових коштів.

Віталіна Володимирова