На численні прохання голови відокремленого підрозділу Національної федерації кікбоксингу України WAKO у Вінницькій області Василя Музики місцеві депутати вирішили вислухати та розглянути наступне клопотання. У зв’язку з карантином спортсмени не мають змоги займатися у приміщенні Гущинецької школи, але їм виділяють зал у спортклубі у місті Вінниці за альтернативну плату.

Та для того, щоб там тренуватися, потрібен трансфер дітей з села до Вінниці. Більшість дітей навчається у цій школі, і кому ж як не громаді потрібно піклуватися про їхній розвиток, — вважає Василь Музика. На що депутати висловили свій різкий супротив і заявили, що подібні питання – не компетенція ОТГ.

– Навесні 2019 року ми в училищі організували секцію по кікбоксингу, тому що я розвиваю вид спорту в цілому у Вінницькій області, формую мережу залів, тренерський склад та бази. Тож ми набрали групу дітей та весною привели спортивні збори, де діти прожили два тижні в гуртожитку училища і мали по 4 тренування у день.

Протягом року я їздив тричі на тиждень проводити тренування. Та коли побачив, що зала не така комфортна для занять і дітки можуть хворіти, ми впросилися перейти в Гущинецьку школу. Нас не пускали, але ми зібрали 87 підписів і узгодили це питання. З вересня ми займалися вже у школі. Займалося близько 40 осіб. З них 12 ввійшло до збірної області по кікбоксингу. Тобто, за рік наших занять по моїй методиці діти стали призерами та чемпіонами області по кікбоксингу.

Із тих дітей, що займалися   в секції, троє стали призерами чемпіонату України з кікбоксингу. Організація забезпечила для секції 20 пар рукавичок для тренувань, 20 пар щитків-докладок на ноги та 10 одиниць амуніції, встановили виносні дзеркала. Це все для того, щоб діти займалися у відповідних умовах. Через карантин тренування зупинилися. Кікбоксинг – це не той вид спорту, де можна навчатися дистанційно.

І зараз, коли пішли послаблення, але тренуватися в залі школи немає можливості, організація домовилася про тренування в СК «Нокаут». Батьки дітей згодні, але немає транспорту їх доставляти. З проханням допомогти я звертаюся до голови Іванівської ОТГ та депутатів селищної ради, та у відповідь чую лише відмову, – розповідає головний тренер з кікбоксингу WAKO Вінницької області Василь Музика.

Натомість начальник фінансового відділу ОТГ Галина Цал–Цалко заявляє, що розвиток даного напрямку спорту не є цільовим використанням коштів.

– З нашого боку і так велика підтримка, ми ж надали приміщення у школі. Хіба це не підтримка? Транспорт – шкільний автобус – може використовуватися лише на забезпечення освітнього процесу. Возити дітей на кікбоксинг ми не маємо права – це протирічить законодавству. Тим паче пішла пандемія, і у нас мінус 300 тисяч у бюджеті. Ми ніяк не готові підтримати дітей. ОТГ не може посприяти трансферу дітей, бо це не є цільове використання коштів.

Голова Іва­нів­ської ОТГ Михайло Кулик говорить, що виділення шкільного автобуса для від­відування тренувань – це пряме порушення законодавства.

– На підтримку «Бійцівського клубу» у ОТГ коштів немає, до 25 жовтня точно. Але особисто я негативно ставлюся до «бійцівських» видів спорту, тому що 2 тижні тому прийшов чоловік зі слізьми. Він сказав, що «парнішка», який 10 років займається спортом, на мені тренувався. Чоловіку, якого побили, 52 роки! А ми цьому «спортсмену» у 2018 році з бюджету дали 6 тисяч для того, щоб він поїхав в Білорусь, щоб представив федерацію кікбоксу чи чого там. У мене є загальна картина про це, і все.

Софія Копач