Це важливе  питання № 28, яке мало передати в комунальну власність територіальної громади Вінниці  певне майно… А насправді 31 депутат підтримав простих вінничан, а решта банально саботували це рішення  Вінницької  обласної ради…

Що ж і чому «зарізали» для Вінниці і вінничан на 44 сесії?

– Це рішення для людей, які роками переплачують за високим тарфиом – заявив депутат та голова  постійної комісії обласної ради з питань житлово-комунального господарства, енергоефективності та енергозбереження Андрій Ковальов. – Ми ж обіцяли допомагати людям робити життя краще…  І тут не має жодної політики. А є  позиція!  Подумайте   про це перш за все перед майбутніми місцевими виборами, якщо ви бачите себе знову серед депутатів.

Втім, у залі було лише 31 за, 3 проти, а решта мовчки утримались по 28-му питанню.

Мова  йде про проект рішення передачі на баланс підприємству “Вінницяміськтеплоенерго” 26 багатоповерхівок, які наразі обслуговує “Вінницяоблтеплоенерго”. Їх мешканці, а це понад 10 тисяч містян, сплачують тариф за комунальні послуги на 30% більше, ніж інші вінничани.

Наразі клієнти міського теплоенерго сплачують тариф 1375 + абонентська плата, тоді як користувачі послугами обласного теплоенерго платять 2149 грн, без урахування абонентської плати. Якщо додати абонентську плату, то різниця все одно складає 20-25% станом на зараз. В інші місяці вона сягала і 35%, – зазначив  Андрій Ковальов.

Як пояснює керівник профільної комісії, проблема полягає ще і в тому, що депутати облради отримали право змінювати тариф. За 2019 рік вже чотири рази було підвищено тариф для споживачів послуг “Вінницяоблтеплоенерго”.  Тоді як “Вінницяміськтеплоенерго” корегувало тариф один раз минулого року. Питання передачі цих будинків на баланс міста не вирішується вже близько десяти років. Це будинки в мікрорайоні Слов’янки, частина з них на Старому місті та частина на Тяжилові.

За словами Андрія Ковальова, керівник “Вінницяоблтеплоенерго” Валерій Довбанюк є навіть одним з розробників проекту рішення по передачі зазначених будинків місту.

Свого часу розробили схему перепідключення цих 26 будинків до Вінницяміськтеплоенерго та навіть виділили на це кошти з обласного підприємства. Проте депутати на сесії рішення не підтримали, знову зробивши вінничан заручниками ситуації, адже говоримо про несправедливість у розподілі тарифів за комунальні послуги. Це питання постійно виноситься на сесію, проте депутати облради прийняття рішення просто саботують, – наголосив Ковальов.

Така ж історія і з передачею на баланс Вінницької міської ОТГ “Вінницяоблводоканалу”, – розповів Андрій Ковальов. Це питання, в першу чергу, якісної питної води для вінничан. Звідси й проблема скидання стоків в мікрорайоні Сабарів, жителі якого постійно скаржаться на неприємні запахи.

І я кричу про це вже 4  роки на кожній своїй комісії й на кожній сесії. Суть в тому, що є обласне комунальне підприємство, яке раніше нараховувало близько 20 дочірніх підприємств. За останні чотири роки депутати ці водоканали передали на бюджети районних адміністрацій відповідних територій. Вони почали їх самостійно фінансувати, значно покращивши якість наданих ними послуг для мешканців. Залишилась велика структура, яка обслуговує близько 90% мешканців Вінниці. Тому цілком логічно було б передати його на баланс Вінницької міської ОТГ, у якої значно кращі фінансові можливості та швидше знайдуть інвестора для якісної модернізації мереж і технологій очищення води. Ми досі використовуємо технологію ще 60-х років – хлорування. Приміром, у Білій Церкві, Києві, в Житомирі технології очищення води вже змінені та дають на виході значно безпечнішу для вживання воду.

За словами депутата Ковальова, чинний депутатський склад не готовий приймати вищезгадані рішення та саботує їх через те, що дивиться на економічні та соціальні питання через призму політичної позиції. Особливо гостро звучить питання політичного піару перед майбутніми місцевими виборами. Адже тут йдеться і про опозицію до міської влади. Депутати просто не читають проектів рішення далі заголовка, коли йдеться про передачу будь-чого на баланс Вінницької міської ОТГ.

Проте очільник постійної комісії обласної ради з питань житлово-комунального господарства, енергоефективності та енергозбереження Андрій Ковальов переконаний, що коли зміниться склад обласної ради, більшість буде у депутатського корпусу, який одним з перших рішень проголосує передачу “Вінницяоблводоканалу” та  вінницьких багатоповерхівок, які обслуговує Вінницяоблтеплоенерго на баланс міської ОТГ.

І це дасть можливість розпочати реальну роботу по модернізації очисних споруд Водоканалу та вирівняти тариф за комунальні послуги для вінничан, – підсумовує депутат.

Втім, питання №28 як зумисне заблокували… Ймовірно, мова йде прос своєрідну помсту на тему обласного водоканалу, який ВМР хоче забрати на свій баланс міської ОТГ?

І вже по проваленому аудиту цього стратегічного підприємства видно, що битва за водоканал, скоріш за все, продовжиться і в новій обласній раді після 25 жовтня. Так само питання тарифів для 26 висоток перенесене ще мінімум на рік…