Шанований літинчанин Іван Бурлака –  палкий патріот України, ветеран лісової справи, краєзнавець та дослідник української історії, почесний голова Літинської районної організації Народного руху України. Має сильну  пам’ять. Як учасник визвольної боротьби ОУН-УПА, може годинами розповідати про Якова Шепеля, Якова Гальчевського, Якова Гандзюка, Омеляна Грабця, воїнів-повстанців. У 1989-му у будинку Івана Бурлаки засновувався Народний Рух України і ВО “Батьківщина” на Літинщині. Крилатими стали його слова: “Українцям не слід забувати про своє минуле, не слід забувати про ті помилки, які були зроблені нашими предками, щоб не повторювати їх. Не намагайтеся повторити минуле в сьогоденні!”.

– Але немічний зараз я став, все мені важко, – поскаржився Іван Федорович Бурлака. – Дітей біля мене немає. Та все ж не перестаю вести щоденники, у яких записую всі події у Літині, в Україні, у світі. Думаю, що вони дуже дорогі, через роки їх буде цікаво почитати, треба обов’язково їх зберегти.  Наша історія – це те, що об’єднає українців!

Нині Іван Федорович чекає уваги і допомоги насамперед від сина Олексія, від побратимів, від районної та обласної влади. Він заслужив це своїм патріотизмом, самовідданістю, любов’ю до праці і тим добром, яке все життя творив для людей.

Ірина МИХАЙЛЮК