Вагітність вважається найпрекраснішим періодом у житті будь-якої жінки, особливо, коли на цю радість з нетерпінням чекають усі члени родини. У час сучасних медичних досліджень та відкриттів питання «вагітність та материнство» вже не лякає майбутніх батьків. Проте у зв’язку із останніми подіями у нашому світі саме вагітні опинилися у пастці інформаційного вакууму.

Covid-19 вніс у життя людей вагомі корективи, що змусило велику кількість людей обрати самоізоляцію, перейти на дистанційне навчання/роботу та припинити живе спілкування із родичами, друзями та колегами. Такий тиск на психіку людини не проходить безслідно, оскільки всі знаходяться у напруженому стані. Паніка, що була спровокована коронавірусною інфекцією, може негативно вплинути на стан жінки, що чекає на дитину, адже, як прийнято вважати, вагітні більш вразливі до будь-якого збудника інфекції через ослаблення власного імунітету.

У всім доступній пошуковій системі є тисячі запитів: «Вагітність і Covid-19», «Як вберегтися вагітній від коронавірусу?», «Чи знаходяться вагітні у зоні ризику?», «Чи може дитина інфікуватися в утробі матері?» і тому подібні питання, на які остаточної і точної відповіді медики не мають. Проте варто зазначити, що всі джерела вказують на те, що вагітна жінка так само схильна до інфікування, як і інша пересічна людина, за умови, що вона не має проблем із цукровим діабетом, серцево-судинною та дихальною системами, що значно погіршують самопочуття і можуть викликати тяжкий перебіг хвороби.

За загальноприйнятими настановами вагітна жінка має правильно харчуватися та поповнювати свій організм корисними вітамінами, слідкувати за своїм режимом, вести активний спосіб життя (звичайно, якщо на те немає ніяких медичних протипоказань) та як можна частіше бувати на свіжому повітрі. Але чи можливо це все в умовах пандемії коронавірусної інфекції та запровадженому карантині у нашій країні?

Провідні акушери-гінекологи світу поспішають заспокоїти вагітних та запевнити їх, що дотримання правил карантину, зокрема соціальної дистанції та власної гігієни, знизять ризик зараження будь-якою інфекцією, а не тільки Covid-19. Як вже було сказано, вагітним жінкам необхідне свіже повітря та певне фізичне навантаження (наприклад, піші прогулянки, йога, плавання і т.п.) для протікання здорової вагітності та підтримання власного імунітету, адже будь-яка свідома жінка розуміє, що тепер вона відповідальна не тільки за себе, а й за свою майбутню дитину, здоров’я якої закладається ще в утробі матері.

Правилами захисту під час пандемії радить користуватися акушер лікар-гінеколог Вінницького міського пологового будинку №1 Ольга Мазур:

  • Дотримання соціальної дистанції, по можливості уникати великого скупчення людей;
  • без нагальної потреби не користуватися громадським транспортом;
  • якщо ж ви таки перебуваєте у людному місці (лікарня, супермаркет, ТЦ), одягайте маску та майте із собою завжди антисептик для рук.
Ольги Мазур, лікар акушер-гінеколог Вінницького міського клінічного пологового будинку №1

Якщо вагітна жінка відчуває прояви навіть простої ГРВІ, вона негайно має повідомити про свій стан сімейного лікаря або свого акушера-гінеколога та залишатися вдома. Зауважимо, що прийом будь-яких медикаментів без призначення лікаря під час вагітності недопустимий!

Не відмовляйтеся від прийому додаткових вітамінів, що були призначені вашим спеціалістом – вітамінно-мінеральні комплекси зміцнять не тільки ваш імунітет, а й допоможуть уникнути вад розвитку плода під час вагітності.

Стосовно питання «Чи може дитина інфікуватися в утробі матері?» однозначної відповіді немає. На початку пандемії в Китаї вагітні, які були хворі на Covid-19, народили абсолютно здорових малюків. Інфекція не була знайдена ні у плаценті, ні в амніотичній рідині, ні у грудному молоці – дитина могла інфікуватися вже від безпосереднього контакту з матір’ю. Проте нещодавно французькими медиками була зроблена заява, що новонароджена дитина була інфікована вже в утробі матері – вагітна жінка захворіла на Covid-19 на останніх тижнях гестації і найбільша концентрація вірусу була знайдена у плаценті (такий висновок лікарі зробили завдяки проведенню кесарського розтину). Однак через добу в дитини зникли усі ознаки інфікування. Французькі лікарі запевнили, що це поодинокий випадок, зустріти таке можна вкрай рідко, враховуючи масштаби населення, і тому запевнили, що найкращими способами запобігти зараження є часте миття рук та соціальне дистанціювання, адже вірусна інфекція може негативно вплинути на перебіг вагітності, особливо про це мають пам’ятати жінки, які знаходяться на першому і третьому триместрі вагітності, ос­кіль­ки перший триместр – це час, коли формується дитина та закладаються органи, а третій – це час, коли будь-який збудник може викликати передчасні пологи. Але і тут варто наголосити на тому, що із сучасною медициною, дітей, народжених раніше терміну, рятують і згодом вони розвиваються та ростуть, не відстаючи ні в чому від своїх однолітків.

Також на тлі коронавірусної інфекції розгорнулася ще одна дискусія стосовно партнерських пологів, адже із метою вберегти породіль та новонароджених у пологових будинках України обмежили присутність батька та будь-кого з родичів під час пологів. Тут вагітні жінки розділилися на дві категорії: ті, хто підтримує такі заходи безпеки, та ті, хто проти і вважають це порушенням прав породіллі, у деяких областях були навіть відкриті збори підписів для петиції стосовно дозволу відновити партнерські пологи. Варто зауважити, що із послабленням карантинних мір заборона на партнерські пологи була переглянута МОЗ та скасована, але із приміткою, що органи місцевого самоврядування, враховуючи епідеміологічну ситуацію своєї області/міста, можуть залишати за собою право забороняти присутність чоловіка на пологах.

На жаль, ніхто не може сказати, коли зникне коронавірусна інфекція та люди зможуть на повні легені вдихнути свіже повітря, не вдаючись при цьому до допомоги маски. Найголовнішою порадою вагітним жінкам є заклик зберігати спокій, дотримуватися правил захисту під час пандемії і насолоджуватися щасливими моментами свого стану та відчути себе нову.

Уляна ГАМОЛІНА