Як відомо, в середині липня Болгарія відкрила свої кордони для українських туристів без проходження 14-денного карантину і тестування на COVID-19.

І одразу недорогий, але якісний відпочинок у цій країні припав до душі багатьом. Адже в курортних містах, як, наприклад Сонячний Берег, до сьогодні не зафіксовано жодного випадку захворювання на коронавірус. А в самій Болгарії таких хворих немає і 13000. І їхнє скупчення припадає на Софію та інші не морські міста.

Однак днями великий ажіотаж та відмову від запланованих поїздок викликав інший наказ представників Болгарського уряду: про наявність у кожного в‘ізджаючого в краіну українця ПЛР-тесту та проходження карантину після повернення.
Один тест в Україні коштує до 800 грн. і більше. Крім того, тим, хто повертається, такий тест, щоб не проходити двотижневий карантин, треба здати повторно. Отож до подорожі потрібно було добавити ще мінімум дві тисячі на кожну людину. Якщо їхала сім’я – то це 8 тисяч. Тому і почали масово скасовувати такі поїздки.

А ті, хто вже перебував в Болгарії, почали готуватись до двотижневого карантину.

Хоча ситуація виглядала дивною. Бо в сусідню з Болгарією Туреччину, де вже виявлено більше 230000 захворілих на коронавірус, впускають туристів без усяких обмежень. Як і в Єгипет, Албанію, де така ж пандемія.
Але таке рішення було чи не одним із найнетриваліших. Бо проіснувало всього 3 дні. Хоча зібрало небувалу пробку на кордоні із українських авто та автобусів з України саме 30 серпня. Всі поспішали перетнути кордон до 12 год. ночі.

Та вже 31 липня Болгарія змінила умови в’їзду для українських туристів і не вимагатиме наявності негативного ПЛР-тесту на коронавірус.

Таку інформацію оприлюднив Консульський відділ посольства України в Болгарії.

“30.07.2020 р. оновлено рішення Мінохорони здоров’я № РД-01-443, згідно з яким, починаючи з 31 липня до 31 серпня громадянам України дозволено в’їжджати на територію Болгарії без необхідності надання документу, що показує негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР, та без проходження 14-денного карантину”, – йдеться у ньому.

Зазначимо, що лише два дні тому МЗС Болгарії оприлюднило інформацію про те, що громадяни України з 30 липня можуть в’їжджати лише за умови наявності негативного тесту на коронавірус, зробленого не пізніше ніж за 72 години до прибуття.

Але чимало вінничан та українців, які саме цими вихідними мали виїхати до Болгарії, вже здали ті платні тести і таки «влетіли» на гарні гроші. Більше того, як повідомили нашому кореспонденту читачі, вже навіть «купили» такі тести, не проходячи процедуру.

І це дійсно могла б бути ще одна безглузда корупційна схема – «купування» таких довідок.
Але тепер все позаду. І туристи з України та Вінниччини продовжують наповнювати добротні курорти Болгарії.

Тут, на просторих пляжах, ніхто не одягає маски, бо є можливість зберігати дистанцію. Заклади відпочинку заповнені наполовину. Досі не впускають до Болгарії росіян, громадян США та інших країн, де велика кількість хворих на коронавірус.

Як розповіла нашому кореспонденту туристка із Хмільника Олена, вона мала відлітати літаком із Києва із трьома дітьми. Але доньку, яка народилась у США, не пропустили.
А для громадян України, принаймні до 31 серпня, знову дозволено вільно прибувати на відпочинок до Болгарії. Для цього і Румунія створила коридор для приїзду наших туристів власними авто та автобусами.

Дозволено в’їзд з Чернівецької області (Порубне – Сиріт) та з Одеської через Рені. На жаль, Могилів-Подільський не входить в ці маршрути. Тому більшість вінничан в‘їзджає через Чернівеччину одразу до Румунії. Там кожному туристу міряють температуру, попереджають про маршрут, від якого не можна відхилятись. Якщо це авто, то водій та дорослі пасажири підписують пам’ятку про умови транзиту й ідуть на Руси. Бо лише тут передбачений перетин кордону з Болгарією.
А далі – море, сонце, європейський комфорт.

Тут всюди антисептики, в масках заходять лише до магазинів, банків, інших громадських місць.
Отож подорожуйте вільно і забудьте про тести.

Тетяна Квасюк