«23.07.2020 Окружний адмінсуд м. Києва зареєстрував мій позов до Міністерства юстиції про визнання протиправною бездіяльність Мін’юсту та зобов’язання його направити позов про заборону Партії Шарія. Справа в тому, що позов про заборону партії може направити саме Міністерство, а не я. Але я оскаржую його протиправну бездіяльність», – повідомив Юрій Павленко, якого вінничани добре знають як Хорта.

Нагадаємо, Хорт – відомий активіст Майдану, був комендантом Вінницької ОДА, потім добровольцем «Айдара». Під час реваншу колишніх регіоналів і чергового штурму облради Павленко порвав портрет Петра Порошенка, і саме за цей факт, на думку як самого Хорта, так і вінницьких майданівців, його судили та утримували за гратами. Офіційно йому інкримінували «хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї» та «злочин, скоєний групою осіб за попередньою змовою». Вирок було скасовано ухвалою Апеляційного суду у 2016 році. А згодом Павленко навіть подав до суду на суддю Курбатову, яка розглядала його справу.

Це не перший протест вінницького активіста проти сепаратистських та проросійських настроїв у суспільстві. Раніше Павленко зізнався, що пошкодив частину виставки «Квантовий стрибок Шевченка», яка була продемонстрована на однойменній станції метро у Києві. Як тоді пояснив Хорт, малюнки ображають національні почуття українців.

Тепер Павленко закликає однодумців надавати факти і докази проти Шарія. Хоча запевняє, що уже має достатньо матеріалів, які вказують на порушення Партією Шарія закону про декомунізацію.

«Мною було виявлено численні порушення Партією Шарія вимог Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”.

Активіст оприлюднив перелік відео, в яких зокрема Анатолій Шарій в образі Сталіна та словесно підтримує політику диктатора.

Анатолій Шарій уже записав відео, в якому висловлює думку, що заборона його партії – ініціатива Офісу Президента.

Міла ПОЛІЩУК