Звісно, що поряд поки що ростуть традиційні кукурудза, ячмінь та пшениця. Але лавандове поле Станіслава Олексійовича вже стало сенсацією для аграріїв і туристів Вінниччини. Ад­же дотепер помилуватись і відчути аромат лаванди в масштабах поля можна було хіба що в сусідній Молдові, куди спеціально возили тури.

Тепер ця краса та незаперечний хіт фармацевтики й косметики отримали прописку біля Ладижина.

– Збір лаванди починається, коли 30-40% вже перецвіло і коробочки суцвіть закрились. Саме ці коробочки йдуть на реалізацію.

Наш кооператив ставить за мету вирощування і поглиблену переробку, перш за все, лікарської сировини. В минулому році ми розпочали вирощування посадкового ма­теріа­лу — лаванда, п’ятипал, бузина з метою подальшої реалізації. Ми плануємо роздати сировину людям. Вони матимуть сировину і гарантований збут продукції, а ми не будемо їздити шукати сировину по других регіонах, — розповідає фермер Станіслав Розсоха.

До речі, кущі лаванди цвітуть мі­німум 25-30 років. Їх не потрібно часто оновлювати, як інші рослини, а лише підстригати.

І після першої «слави» власники лавандового поля планують залишити частину лавандового раю для облаштування фотозони. Тому досить мріяти про Прованс чи їздити до Молдови на лавандові поля, коли у нас на Вінниччині підростає ось така квітуча тема!