Олександр Шевчук із Широкої Греблі не купує на ринках та у магазинах фрукти. У трьох теплицях на городі він облаштував справжні джунглі, де вирощує більше сотні видів екзотичних рослин.

Для цього створив відповідний клімат та налагодив систему поливання. Доглядати за всім цим господарю допомагають жінка і діти, основний спосіб заробітку – реалі­за­ція саджанців, фрукти з’їдають та роздають родичам.

– Десять ро­ків тому мені подарували паросток сортового лимона, – каже Олександр Шевчук. – Захотілось, аби такий виріс у мене вдома. За кілька років на підвіконні він дав перший урожай, плід заважив 600 грамів. З тих пір я із екзотами не розлучався й став шукати нові види та сорти. Щоправда, відразу все не виходило, довелось експериментувати, перечитати чимало літератури, спілкуватись із власниками розплідників.

Перші свої досліди чоловік проводив у будинку, проте коли місця стало замало, побудував на городі три теплиці.

«Ананас, банан, кавове дерево та папая ростуть в одній теплиці разом, бо потребують 15-18 градусів тепла, цитрусові – окремо, при 8-10 градусів тепла. Вологість має бути у межах 60–80%, добитись цього допомагає обприскування. Аби підтримувати сталу температуру, провів парове опалення. У кожному кутку стоять термометри. Котел працює на дровах. Теплиця з бананами заглиблена в землю, аби не промерзало коріння. Ківі росте на вулиці, йому мо­рози не страшні, на зиму прикриваю його мішком, тоді лоза стає тем­ною та міц­нішою. Так само стійкі до морозів інжир, гранат та хурма.

Більшість рослин поливаю вручну, над найменшими провів зрошувальну систему. Але для бананів вода має бути кімнатної температури, бо загине. Всі екзотичні рослини ростуть у тропіках та субтропіках, там ґрунти пухкі й легко пропускають повітря. Тому при вирощуванні слід створити най­більш близькі умови».

У теплицях Олександра ростуть апельсини, лимони, грейпфрути, папая, банани, їстівний кактус, авокадо, манго, інжир, лавр, мушмула, маракуя та інші… Дуже часто в господаря запитують, чи можна вдома виростити екзотичний фрукт. Він стверджує – так.

«Із кісточки ви отримаєте дичку, а коли її стовбур матиме діаметр 6 сантиметрів, можна прищепити підщепу. Зазвичай це роблять на другий рік. Можна розмножувати саджанці живцюванням, так роблю я. Але брати живець слід із плодоносної рослини. Висаджувати раджу від лютого до квітня, тоді більше шансів, що приживеться. Кожні 7 днів слід підживлювати, а в перші кілька років не чекати урожаю.

Дозволити плодоносити можна у випадку, коли на кожен крупний плід припадатиме понад 50 листків, із меншими плодами – від 25 листків. Банани за два місяці виростають довжиною до 15 сантиметрів, але вони ще зелені. Що цікаво, якщо вчасно не збереш, починають сипатись, як яблука. У цитрусових плоди формуються близько дев’яти місяців й зазвичай смакуємо ними перед новорічними святами. Ківі дає плоди на осінь – за раз 5-6 кілограмів. Чим більше світла – тим більші плоди ананаса. Кава з насіння, але потрібно свіже, плодоносить на п’ятий рік. Садити слід під бананами, у напівтіні. За смаком насіння нагадує вишню. Фейхоа містить багато йоду, тому ідеальна для тих, в кого проблеми із серцем та щитовидною залозою. Інжир – профілактика ракових захворювань. Цитрусові чудово підвищують імунітет, лимони, якщо їх тримати у квартирі, виділяють речовини, які корисні для дихання».

Віталіна Володимирова