Журналісти “33-го каналу” планують десант на сусідній історичний загадковий острів Кемпа, який нині поряд із світломузичним “Рошеном” виглядає як бідний забутий родич…

У радянські часи острів називали Фестивальний, і тут була повноцінна зона відпочинку із кафе і пляжем… За однією із легенд, на острові навіть жила родина дядька Якова. Але спершу не стало його будинку…. А в 2011-му році зник пішохідний міст до Кемпи, що тримався на понтонах.

До речі, свого часу через острів було прок­ладено справжній міст, і по ньому навіть ходили трамваї! – знає цю історію корінний вінничанин Олександр Антонович.

За словами Олександра, колись на острові була водна станція, де стояли човни. Їх можна було брати напрокат. Були волейбольний і баскетбольний майданчики, танцювальний майданчик, лавочки… Був кінотеатр просто неба. Там постійно демонстрували фільми. Також там був пивний бар, навіть бібліотека. Пиво на острів доставляли човном. Там був Льоня-рятувальник, він перевозив ящики з пивом. До острова вів місток, який розводили щодня о 20.00 годині… Але закохані залишались на острові до ранку, і їх гризло не сумлін­ня, а комарі.

– Острів був на балансі агрегатного заводу, і там жила родина працівника Якова, який був наглядачем острова…

З історії Вінниці відомо, що електротранспорт запустили у місті в 1913 році і він курсував двома мостами… Бетонні залишки мостів є досі… Саме через них з боку «Авангарда» мостом були з’єднані правий і лівий береги Південного Бугу.

– Під час облоги Вінниці на острові Кемпа була ставка поляків, які бились із загонами Богуна. Для мене острів – це, перш за все, історична пам’ятка, а не пляжі чи бари. Я ще пам’ятаю, як до острова можна було зайти через місток. Нині Кемпа на консервації, яка має піти йому на користь! – вважає директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен. – Для острова готувались кілька проєктів – від аквапарку до зони розваг… Але нічого із цього поки не вийшло, і він нині живе тихим життям, хоча знає багато чого. Можливо, настане час, коли на острові будуть ходити екскурсії про відомі історичні події із минулого Вінниці. Бо це справжня «перлина» на карті нашого міста.

Що нині відбувається на Кемпі – ми покажемо і розкажемо в газеті наступного тижня, після висадки наших журналістів на ці береги.

До речі, острів Кемпа – це штучний острів. Спочатку він був півостровом. Острівну лінію, що тяглася до середини річки, перекопали і зробили насип. Так утворився штучний острів. Польською кемпа – це «купа», «насип».

У 1902 році Кемпу з’єднали два мости. Ці мости були створені за проєктом Артинова та служили Вінниці півстоліття. Ними через Кемпу ходив трамвай. Під час Другої світової війни мости були пошкоджені, і їх не стали відновлювати. Трамвайну лінію пустили іншим шляхом. До Кемпи встановили понтонну переправу.

За Союзу острів Кемпа отримав назву – Фестивальний, бо тут у 70-80 роках навіть проходив відомий фестиваль естрадної пісні «Зорі над Бугом». Після розпаду СРСР острову повернули його первинну назву… Але металевий міст до Кемпи за останні 9 років так і не збудували…

P.S. До речі, 10 сезон фонтана “Рошен” статує у Вінниці 1 серпня. Про це повідомляє сайт корпорації.

– Вже з 1 серпня жителі та гості Вінниці можуть знову насолоджуватись неймовірною красою та магічною атмосферою світломузичного фонтана ROSHEN! – пишуть в анонсі.

Нагадаємо, у зв’язку із запровадженням карантину в Україні, цього року традиційне відкриття світломузичного фонтана Roshen у Вінниці не відбулося.

У корпорації додають, щоб вінничани та гості міста не забували дотримуватися дистанції під час шоу. Чи буде цього року оновлена програма – поки що не повідомляють.