У місті Бар краєзнавці, місцева влада та небайдужі намагаються відновити фортецю, від якої залишились лише частини оборонного муру. Кажуть, що так їхнє місто стане ще більш привабливим для туристів.

– Барський замок звели ще за часів польської королеви Бони Сфорци. У 1630-1647 роках була проведена перебудова замку за проєктом французького інженера Ґійома Левассера де Боплана. Загальна площа – близько 2,2 гектара, – каже Ігор Лозінський, ініціатор ідеї, місцевий краєзнавець. – У 1768 році, після розгрому Барської конфедерації, замок захопили війська Російської імперії, невдовзі він став занепадати. Впродовж двох століть будівлі і мури замку розбирали. На сьогодні збереглись лише фрагменти мурів. Довгий час я цікавився історією Барського замку і «загорівся» разом з однодумцями ідеєю відновити його. Для початку це буде стіна та один бастіон, що дозволить хоча б частково уявити, як виглядала пам’ятка архітектури. В деяких моментах потрібно повністю будувати все заново, в інших – законсервувати та реставрувати. Але щоб почати це все, потрібно провести низку попередніх підготовчих робіт. Виготовляються технічні та облікові документи. Першими стали розкопки Охоронною археологічною службою України, аби визначити глибину залягання зовнішніх мурів. Гроші для розкопок збирали самі. Торік створили благодійний фонд «Барський замок відродження». На дослідження фундаменту вже витратили 40 тисяч гривень. Вдалося встановити глибину залягання фундаменту фортечних стін – це 5 метрів 20 сантиметрів у найглибшій точці.

За словами краєзнавця, під час розкопок їх вразили артефакти, які вдалось знайти під час досліджень. Вони всі датуються XVII-ХІX ст.

«Трапився фрагмент кулелійки у вигляді щипців, керамічний посуд, свинцева куля, фрагмент скляної пляшечки зі свинцевим горлом, скляне ядро, чайна сервізна ложечка з зображенням гербової французької лілії, глиняна козацька люлька. Вони використовувались у період активного використання фортеці зсередини – це друга половина XVII століття. На більш глибоких ділянках знайшли зразки барської кераміки. Цінними стали фрагменти рідкісного сонячного годинника, виготовленого з мармуру, на ньому вигравіювані римські цифри. Всі ці речі ми вже передали до місцевого музею. Крім того, археологи розкопали вже декілька нашарувань землі різних історичних епох глибиною 5,2 метра».

Наступним етапом будуть геологічні дослідження (буріння свердловин) зовні та всередині Барського замку для вивчення ґрунту.

Вікторія Снігур