Півлітрову баночку весняного меду нині продають у Вінниці по 70-80 гривень!

Минулого року в цей час вона коштувала максимум 50… І це ще не фінальні ціни, бо пасічники Вінниччини попереджають про складний сезон та зростання цін на своє цілюще «золото» більше як наполовину!

Зокрема родина пасічників із села Оленівка Вінницького району має свої дві пасіки та сотню вуликів. За останній тиждень вони вже накачали більше 500 кілограмів меду. Цього сезону один вулик дасть близько сорока кілограмів, а деякі «роботящі» бджолині сім’ї збирають навіть до 80!

– Причина зростання цін – складна весна! Дощі, холод, вітри. Минулого року ми три рази качали мед, у цьому році ось тепер качаємо вперше, — розповів Михайло Боровський.

Цікаво, що вінницькі фірми-посередники нині приймають мед по 30 гривень за літр… А на ринку він вже коштує по 120-160 гривень.

– Це найважча ситуація за останні 30 років. Бо зазвичай один пасічник постачав нам 3 чи 4 тонни… Зараз об’єми впали до 1-2… Особливо це стосується сортових медів. По акації можу сказати, що цього меду в порівнянні з минулим роком у 5 разів менше, ніж у 2019-му, – прокоментувала ситуацію оптовий закупівельник меду Еліна Євтухівська.

Багато хто через холодну весну втратив не одну бджолину сім’ю. І щоб врятувати решту, пасічникам довелося годувати бджіл двічі за сезон – не лише перед зимівлею, як зазвичай, а й на початку літа.

Тому в кінці року за обсягами виробництва меду Вінниччина може не дістатись до свого 8-го місця у списку «медових» регіонів України. Торік наша область виробила близько 4 тисяч тонн. Цього року буде значно менше…

Сергій Годун