З початком літнього курортного сезону і при відкритих кордонах попит на тест-системи на виявлення коронавірусної хвороби значно зріс.

«Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України» кілька днів тому повідомив, що за кошти спеціального фонду бюджету були придбані тест-системи для проведення досліджень методом полімеразної ланцюгової реакції біологічного матеріалу на COVID-19. І тепер установа може проводити дослідження на платній основі усім, хто бажає, людям, які не включені до обов’язкових контингентів, визначених Наказом МОЗ України 1227 від 20.05.2020 «Про затвердження Змін до Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)».

А ще у державній установі створена оперативна робоча група по відбору біологічного матеріалу на коронавірусну хворобу від осіб, які мають бажання припинити самоізоляцію, обстежитись з профілактичною метою або при виїзді за кордон.

У приміщенні ВОЛЦ обладнаний спеціальний кабінет для забору матеріалу, за кошти лабораторного центру закуплені необхідні витратні матеріали.  Вартість обстеження складає 759 грн. 17 коп. за одне дослідження (з урахуванням ПДВ). Термін видачі результату – 10-12 годин з моменту забору або доставки біологічного матеріалу. Дослідження будуть проведені після оплати їх вартості.

За словами головного ін­фекціоніста області Лариси Мороз, ІФА-тести можна провести у Діагностичному цент­рі, першій міській лікарні та інших лікувальних закладів. Ціна 130 гривень.

У приватних закладах тестове обстеження коштує 1000-1500 гривень.

Ілона ВАЛЬТЕР