Історія багатьох речей починається з того часу, як виникає потреба в них. Те ж саме можна сказати про ваги. Вони існують вже з того часу, коли торгівля тільки-тільки з’явилася.

Ваги використовувалися торговцями вже в далекій давнині, навіть коли не було ніякого грошового еквівалента товару, а був лише натуральний обмін. Історія створення ваг починається як мінімум два тисячоліття тому. Тоді вони складалися з коромисла з однаковими чашами, які підвішувалися на його кінцях.

Вже пізніше ці ваги удосконалила, як не дивно, гиря. Звичайнісінька пересувна гиря виявилася необхідним елементом. Сьогодні вагове обладнання набагато складніше і, в порівнянні з ним, стародавні ваги виглядають примітивним пристроєм, вельми неточним, ненадійним. Товарні ваги — це ваги, що встановлюються на підлозі і мають максимальну межу зважування від 60 кг і більше.

Вони використовувались на промислових підприємствах, складах, оптових базах, в магазинах. Така вага тепер є в експозиції нашого музею. Нещодавно приємною несподіванкою нас порадували жителі міста, котрі здійснювали ремонтне обладнання у нашому музеї і передали у фонди старовинну дерев’яну вагу. Ваги такої конструкції були винайдені у 1821 р. страсбурзьким механіком Квінтенцом.

Їхній механізм складається з одного важеля й одного верхнього – коромисла ваг, на яке підвішують шальку для гирьок. Згодом модель неодноразово вдосконалювали інженери й виробники, але принцип залишався однаковим – завдяки співвідношенню важелів, вантаж врівноважували в десять разів легшими гирьками. Такі ж ваги виготовляли у 1937 р. на відомій фабриці Вільгельма Гесса в Любліні (Польща).

Цікавим є те, що такі ваги ремонтувалися на Львівській ваговій фабриці. Колектив музею дякує небайдужим землякам, завдяки яким фондова збірка активно поповнюється. Користуючись нагодою, закликаю усіх, хто любить і цікавиться історією, знайдіть щось цікаве у себе вдома, і передайте у наш краєзнавчий музей. Хто, як не ми, маємо залишити у спадок цікаві предмети музейного значення для своїх дітей і онуків.

Зберігач фондів
Могилів – Подільського краєзнавчого музею
Таміла Панасюк