У мами Ольги виявили рак крові, а після проходження чергового курсу хіміотерапії вона підхопила коронавірус.

Перед тим жінка перебувала вдома зі своїми рідними, тому вірус не обминув її чоловіка. Зараз батьки дівчини у реанімаційному відділенні Калинівської ЦРЛ, а вона збирає кошти, аби поставити їх на ноги.

– Моя мама працює медсестрою у Тиврівському будинку-інтернаті для осіб з інвалідністю. Раніше в неї вже була онкохвороба, вона пройшла курси променевої терапії. Проте у травні цього року ми знову почули страшний вердикт лікарів – множинна мієлома (рак крові). Я навчаюсь у Польщі, із рідними постійно підтримувала зв’язок телефоном. У розмові мама скаржилась, що їй погано, але всієї правди не розповідала. Через карантин і скасовані авіарейси додому я змогла дісталась у червні.

Через ускладнення біля мами був візочок та палиця. Чотири рази на місяць ми проходили хіміотерапію у відділенні гематології в обласній «Пироговці». Щодо коштів, то були деякі запаси із попередніх років, трохи допомагали небайдужі.

17 липня мамі провели останній блок, а вже за кілька днів різко погіршилось самопочуття – стала кашляти, піднялась температура. Звернулись до лікарні, після УЗД стало відомо, що це правостороння пневмонія. Медики призначили антибіотики та імуноглобуліни, лікували амбулаторно.

Далі ми взяли направлення на тест на коронавірус, який зрештою показав позитивний результат. Маму забрали до інфекційного відділення Калинівської ЦРЛ, але вже наступного дня її перевели до реанімації.

Там давали необхідні медикаменти, проте дороговартісними, які дієві при інфекції, лікарня не забезпечена. Тому нам довелось купувати препарати власним коштом, підключились і вінницькі волонтери. За чотири дні пішло майже 20 тисяч гривень. Мамі стало краще, вона дихає кисневою маскою, медсестри її повністю обходять, — каже Настя. – Я передчувала, що щось не так, тому відразу за мамою стала пити антибіотики, чаї, противірусні… Тоді підключився й тато. У нього чомусь довго трималась висока температура, оглядав фельдшер, пневмонію не знайшли, тільки в мене бронхіт.

Ми пройшли тестування, і результати виявились негативними. Та попри це тата відвезли до Калинівської ЦРЛ, а 1 серпня він став задихатись…

Після вихідних стало гірше, і батька перевели у реанімацію. Я шокована, адже він у мене сильний, ніколи не скаржився на здоров’я. У мене серце розривається від болю, адже я на самоізоляції, тому не могла бути поряд з батьками. Біля лікарні чергують наші родичі. Звісно, тато і мама пригнічені, адже вони знають про свої діагнози і те, що обоє у реанімації. Важко переносять розлуку один із одним, у мами взагалі депресія, адже вона медик і добре знає, що відбувається…

Для того, щоб врятувати батьків Насті, почали збір коштів у соцмережі. Але цим скористались шахраї…

– До мене зателефонував невідомий і представився, що він з Фонду Зеленського і хоче виділити 10 тисяч гривень. Я запропонувала скинути їх на картку. На що мені відповіли, що у них бухгалтерія, потрібні квитанції для підтвердження. Мовляв, потрібно лише скористатись банкоматом або мобільним банкінгом. Я погодилась. Незнайомець поставив таку умову – внести десять разів по 1000 гривень. Я встигла лише 4000 гривень, бо поспішала, решту мала зробити тітка трохи пізніше. Тоді мені сказали назвати якийсь код — ніби для реєстрації у фонді Зеленського. І вже потім з’ясувалось, що поки я скидала кошти на картку, із неї паралельно шахраї знімали їх… Повернути гроші не вдалось.

Звернулась у поліцію, де встановили, що злочинці з Донецька, як ти їх впіймаєш… Ось так злодії скористались нашою бідою, а я досі картаю себе, як могла довіритись їм…

Картка для допомоги родині: Ощадбанк 5167 8031 0579 4833. Анастасія Саванжа.

Віталіна Трудько