Якісно та вчасно проведені догляди за лісовими культурами – це запорука здоров’я майбутнього лісу. Тому лісівники Вінницького ОУЛМГ наздвичайно відповідально ставляться до виконання цих робіт.

У ДП «Могилів-Подільський лісгосп» за 6 місяців 2020 року лісництвами проведено догляди за лісовими культурами на площі 738 га при річному плані 460 га, а це 160% виконаних робіт. Об’єми робіт чималі, але лісівники справляються з нелегкою і відповідальною роботою.

Догляди досить важливі у перші 5 років створення лісових культур, тобто до переведення у покриту лісом площу. Використовують за потреби і ручні догляди, особливо в перший рік зростання.

Але в основному догляди здійснюються механізованим способом: трактором з культиватором КЛБ 1,7 і мотокосами «STIHL». Під час проведення доглядів у міжряддях видаляється небажана рослинність, що заважає росту основних лісоутворюючих порід.

А ще навесні 2020 року підприємство придбало подрібнювач (мульчер) «Kansas-170». Сьогодні він ефективно працює в Джуринському лісництві, і лісівники відзначають, що з цим механізмом робота виконується набагато швидше, навіть якщо порівнювати з використанням мотокос. При проведенні догляду коридорним способом трактором МТЗ-892 в аргегаті з подрібнювачем проводиться освітлення рядків головної породи (дуб звичайний) від пригнічення бур’янами та другорядними швидкоростучим породами. Робоча ширина захвату – 1,7 м, висота зрізання – до 120 мм. А ще мульчер подрібнює та очищає від заростей кущів, чагарників, дерев діаметром до 50 мм. Даний механізм розбиває стовбурці, що унеможливлює відновлення порослі, а ще дозволяє зменшити кратність проведення доглядів. На сьогодні проведено 25 га освітлення та догляду за лісовими культурами.

– Насамперед, перевага подрібнювача полягає у можливості менше використовувати трудомістку ручну працю (використання кущорізів, мотокос) при догляді за молодим насадженнями, – зазначив директор підприємства В.М. Іщук – За попередніми підрахунками, буде відчутний і економічний ефект для підприємства у зв’язку з оптимізацією, пришвидшенням і, відповідно, здешевленням робіт.

Догляди проводяться практично цілий рік. Але основний об’єм роботи припадає на квітень – жовтень. Знищуючи бур’яни, трав’янисту рослинність та поросль малоцінних порід шляхом прополювання, обкошування, обробітку міжрядь культиватором, лісівники створюють сприятливі умови для росту і розвитку лісових культур. Забур’яненість є причиною незадовільного стану та загибелі лісових культур.

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ