«Не тримайте нас за лохів», — кажуть люди і готові вийти на газовий Майдан.

Моївку Чернівецького району вже тиждень лихоманить. А все тому, що люди отримали космічні платіжки за газ. Багатьом за споживання блакитного палива за останній місяць потрібно викласти більше 10 тисяч гривень!

– Півсела отримали платіжки, де вказано заплатити суми нереальні. Де взяти такі кошти? У нас більшість пенсіонерів! Я особисто працюю в садочку і отримую мізерну зарплатню, — каже Людмила Євчук, мешканка Борівки. — Так сталось, що наше село обслуговує ТОВ «Газовик», яке розташоване у Кирнасівці. Нещодавно у Моївку приїхали кілька газовиків. Вдома неповнолітні діти. Собаки гавкають, у хвіртці зустрічаю незнайомців. Сказали, що на моєму лічильнику відсутня пломба. І якщо я хочу, аби її встановили і ще раз зробили перевірку, треба викласти 140 гривень. Я кажу: «Дайте рахунок. Перекажу з картки». Проте газовики заявили, що беруть лише готівку. Це насторожує. Зрештою, домовились, що вони прийдуть з 1 серпня. А ще сказали, що не потрібно подавати показники, бо ходять фахівці, фотографують лічильники за два місяці, і так ми будемо сплачувати. Тому всі були спокійними. Аж тут прийшли рахунки – і всі в шоці. У всіх 12-17 тисяч гривень боргів. У моєї мами 15 тисяч 203 гривні, а вона лиш плиткою користується. У мене вимагають сплатити 10414…Та я такі гроші можу напалити за осінь, зиму та весну. Чесно кажучи, вже б давно відмовились від послуг цієї контори, але якби хто підказав як. Бувало так, що сплачуєш на їхній рахунок гроші – вони не приходять, хоча є ж квитанції.

У свою чергу, керівник ТОВ «Газовик» Михайло Ярошович радить людям не панікувати.

– Це не штраф, хай люди заспокояться. У Моївці наші фахівці провели роботу, і їх не пустили до зняття показників лічильників. І самі люди теж цього не зробили. А програма автоматично рахує по нормах, або по середньому споживанні. І тому вийшла така ситуація. Люди самі собі рубають гілку, на якій сидять. Але якщо поміняли лічильник і там зірвали пломбу – то вже інше питання. Для того, щоб вирішити проблему, у селі контролери мають зняти показники. Після того будуть проведені нові розрахунки. Якщо споживач рахує, що сума у платіжці вірна, хай сплачує. Якщо ж ні — звертайтесь до нас, ми працюємо із касовими апаратами та чеками. Згідно з кодексом газопостачання, ми обслуговуємо газопровід, який закінчується на подвір’ї. Ми зараз робимо акти розмежування і, згідно з правилами, маємо вільний доступ до своєї мережі. Споживачі цього не розуміють, на жаль.

А жителі Моївки кажуть: платити такі суми не будуть, і закликають не платити й інших споживачів. Крім того, почали збирати підписи і обривати урядову лінію.

– Треба вже всім виходити на газовий Майдан, бо сил терпіти нема такого недбальства, — заявляють мешканці Моївки. — Тарифи формуються непрозоро. Штучно завищена вартість палива, інших робіт і послуг штовхає українців у бідність. І дає можливість монополістам виводити мільйони гривень на власні офшорні рахунки…

Вікторія Снігур