З початку карантину на усіх ринках Вінниччини почалися ретельні перевірки. Одна з таких призвела до закриття м’ясного павільйону КП «Немирівський ринок».

Про причини наш кореспондент запитав у голови комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, заступника міського голови Немирова Миколу Торохтія:

– Будівля, в якій фактично знаходиться м’ясний павільйон за адресою вул. Горького, 98, на даний час не має ні власника, ні правоустановчих документів. До цього часу видавались дозвільні документи на торгівлю на Горького, 109. Але за цією адресою у 2005 році був зареєстрований туалет. А у 2015 році перереєстрований КП «Немирівський ринок».

Для того, щоб отримати дозвіл на торгівлю, на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій був наданий перелік документів, які має надати «Райспоживспілка» для здійснення торгівлі за адресою Горького, 98.

Микола Торохтій

Документів уже півтора місяця немає, а павільйон вимагають відкрити.

– А як же ж досі там торгували? Як надавали дозволи?

– Люди, які роками там торгували, навіть не мали свідоцтв для здійснення підприємницької діяльності. У мене теж виникає запитання до посадових осіб, які 20 років видавали дозволи на реалізацію м’ясної продукції і не цікавилися наявністю дозвільних документів на право здійснення торгівлі у людей, які щодня торгують в м’ясному павільйоні.

– То де тепер торгують підприємці м’ясного па­вільйону?

– Майже усі, хто здійснював реалізацію м’ясної продукції у павільйоні на Горького, 98, перейшли торгувати на приватний ринок за адресою Горького, 113. Залишилося шість під­при­ємців, а на по­стійній основі троє-четверо, які продовжують добиватися відкриття ринку на Горького, 98.

Люди стали заручниками ситуації, яку спровокували КП «Немирівський ринок» та «Райспоживспілка», які не зробили перереєстрацію документів – потрібно внести зміни та визначити право власності на Горького, 98. Пропонували у суді оскаржити реєстрацію м’ясного павільйону на Горького, 109, бо фактично він знаходиться на Горького, 98, і є відповідні відомості про це у адресній книзі Немирова, й питання вирішилося б. Навіть представник з Немирівської Держпродспожив­служби пояснював, що не вправі видавати якісь правоустановчі документи на неіснуючий ринок. Тричі з цього питання збиралася «техногенна комісія», а це 24 члени – переважно усі керівники району, які вже й обурюються, чому до «Райспоживспілки» таке особливе ставлення, що їх майже вмовляють виконувати вимоги Головного са­нітарного лікаря України та Держспоживслужби.

Міська рада намагається вирішити питання в правовому полі, бо до нас мало не щодня звертаються люди. Вони не можуть вплинути на «Райспоживспілку» і йдуть в міськраду, щоб відкрили ринок. А відкрити м’ясний павільйон «техногенна комісія» не має права, поки не будуть виконані усі вимоги, бо інакше – кримінальне провадження…

Коли верстався номер, до газети з цього ж питання звернувся представник Облспоживспілки. Їхню точку зору буде висвітлено у наступному номері.

Міла ПОЛІЩУК