У селі Стодульці Жмеринського району відбувся конкурс-фестиваль вареників, який пройшов під гаслом «Їжте, люди, вареники і живіть у мирі!»

Начинки були різноманітні — з картоплею, сиром, капустою, зі шкварками, вишнями, малиною, абрикосами і навіть з лавандою, ожиною, шоколадом… Загалом майже пів сотні. А щоб вирізнитися на тлі інших, вигадували вареникам чудернацьку форму.

– Років десять тому я випадково потрапила на фестиваль борщу Ганни Секрет в Оратівському районі і саме там задумалась – чому б це не започаткувати в нас свято вареників. Адже це народна страва. У нас в селі всі вміють дивувати варениками. З тих пір щороку на Петра і Павла влаштовували фестиваль. Але цього року карантин плани громади трохи поламав, від частини культурних заходів довелося відмовитися. Але фестиваль вареників пропустити не змогли, перенесли його на кінець липня, — каже Любов Голубенко, сільська голова Стодульців. – Ми із внуком приготували вареники із сиром та гречкою, рецептом поділилась знайома зі Жмеринки.

Зрештою, після дегустації журі визначило переможців. Перше місце посіла Ольга Шимко, вона приготувала вареники із картоплею, «срібло» взяла Вероніка Кваснєвська, яка зробила шоколадну начинку. Третьою стала Катерина Філіповська. Вареники з’їли, а закінчили свято концертом. Стодулецькі господині сподіваються, що вареники допоможуть їхньому селу залучити туристів з усієї України.

Віталіна Володимирова