Відома вінницька дизайнерка, веган Світлана Теренчук здивувала всіх у соціальних мережах.

– Світлано, як з’явилась ідея спекти такий «Рожевий» хліб?

– Я — веган, і всім завжди цікаво, як харчуюсь. Чомусь склався такий стереотип, ніби вегетаріанці — це люди, які їдять лише траву, але насправді це не так. Як звичайна людина, я вживаю різні продукти, страви, але просто без всього тваринного. Тому я вирішила fashion-блог урізноманітнити якимись кулінарними особливостями, до того ж це моє хобі.

Хліб почала пекти приблизно 3 місяці тому. Він вийшов у мене з першого разу. Чесно кажучи, хліб вживаю дуже рідко, бо стежу за фігурою. Але моя родина дуже любить домашню випічку. Тому для них я роблю хліб регулярно, приблизно 2 рази на тиждень.

– Чому ти зробила хліб саме рожевого кольору?

– Насправді, я хотіла привернути увагу аудиторії. Не можу сказати, що хліб – це дуже корисна їжа. Якщо взяти той, що продається в нас у магазинах і прочитати склад, то волосся «дибки» стає. Оскільки я веган, то завжди на це звертаю увагу, щоб не було молочних продуктів, яєць. З часом почала помічати, що в хліб намішують різної хімії. Все ж домашнє корисніше. А ще я такий візуал, який любить, щоб все виглядало естетично та гарно.

Posted by Svitlana Terenchuk on Sunday, August 2, 2020

– Чи можеш поділитися з нами цим оригінальним рецептом?

– Звісно, рецепт я сформувала самостійно. В Інтернеті безліч різних, але з практикою я створила той, що завжди виходить.

Для приготування знадобляться такі інгредієнти: борошно – 1 кг, дріжджі сухі – 12 гр., сіль – 3 чайні ложки, цукор – 3 столові ложки, вода – 2,5 стакана, олія – 0,5 склянки, сік – 1 буряка.

Приготування:

Зробити сік з буряка (натерти, або перемолоти блендером, відкинути на сито, видавити). Змішати всі сухі інгредієнти (борошно, дріжджі, сіль, цукор). Влити у суху суміш теплу воду і сік буряка, олію. Добре перемішати. Далі замісити руками м’яке тісто. Залишити тісто на 30 хв. у посудині, накривши рушником. Коли тісто підійде, розділити його на частини. Сформувати хлібини. Помістити вироби на деко, застелене пергаментом. Залишити на 30 хв., накривши рушником. Коли хлібини підійдуть, посипати їх борошном, зробити візерунки гострим ножем. Помістити в розігріту духовку, випікати 20-30 хв. при температурі 260 град.

– Все ж цікаво, що спонукало змінити погляди і стати веганом?

– Я мала проблеми зі здоров’ям. Років 10 страждала на хронічні хвороби та проблеми зі шкірою. Лікарі не могли допомогти. І тільки-но я відмовилась від тваринних продуктів, одразу помітила зміни. Це стало для мене справжнім дивом.

Posted by Svitlana Terenchuk on Sunday, August 2, 2020

У своєму блозі я почала писати про вегетаріанство не для того, щоб показати, ніби люди, які їдять м’ясо, погані. Я цим ділюсь для того, щоб розповісти, що таке рішення принесло кардинальні зміни в моєму житті. Можливо, це комусь допоможе.

– Світлано, в родині ти тільки одна вегетаріанка чи всі члени підтримують такі погляди?

– З вегетаріанства у мене вид — вегани. Це ті, які взагалі нічого тваринного, молочного і навіть морепродуктів не їдять. Я не готую нічого рибного, м’ясного взагалі. І так уже 7 років. Мій чоловік, актор Олександр Теренчук, через роботу не може цього до­тримуватись, тому в інших містах він харчується тим, чим прийдеться. Син також у бабусі їсть те, що і вони. Я нікого не змушую, але мій вибір поважають і всі підтримують.

– І наостанок, чим наступним нас здивуєш?

– Наступною стравою будуть котлети із сочевиці або сої. Це дуже смачно. Коли ми відправляємось у подорож чи на відпочинок, всі просять, аби я приготувала саме їх. І, звісно, хочу показати цей рецепт людям. Бо зараз розпочинається піст, і ця страва дуже актуальна.

Наталія Ленькова