9 серпня у Києві відбулося засідання Поважної ради громадської організації «Відзнака за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона», на якому були визначені найкращі медики України.

Медичний «Оскар» у номінації «За досягнення у міжнародному співробітництві в охороні здоров’я» отримав підполковник медичної служби Вадим Бабій, висунутий від Громадської організації «Українська асоціація військової медицини».

Вадим Бабій — старший ординатор відділення невідкладної медичної допомоги Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону.

– Цей офіцер постійно бере участь у різних наукових конференціях і семінарах як в Україні, так і за кордоном, – розповів голова Регіональної ради цієї громадської організації у Вінницькій області, доктор медичних наук, професор кафедри хірургії УВМА Андрій Верба. – Практичні результати його навчання є потужними. Він співавтор Положення про аеромедичну евакуацію у Військово-медичному клінічному центрі Центрального регіону. На сьогодні це єдиний посібник в Україні, який детально описує процедуру аеромедичної евакуації та клінічні особливості транспортування пацієнтів у критичних станах. Також офіцер входить до складу робочої групи ГВМУ з розробки проєкту Положення з аеромедичної евакуації в Збройних Силах України. Є співрозробником модуля аеромедичної евакуації для пацієнтів у критичних станах. Тож усі здобуті знання й бойовий досвід офіцер застосовує для поліпшення системи аеромедичної евакуації поранених військовослужбовців.

Дійсно дуже круто і приємно отримати цю високу нагороду. Вона є підтвердженням не лише моїх здобутків як лікаря, – прокоментував кореспонденту АрміяInform Вадим Бабій, – а й досягнень моїх колег. Разом із ними отриманий за кордоном досвід ми змогли реалізувати у вигляді конкретних інструкцій Положень із транспортування хворих і поранених, виробили організаційно-функціональні моделі для аеромедичної евакуації на підставі американських і натовських станагів і стандартів. Адже вчасна евакуація, як ми усі знаємо, це врятовані життя та здоров’я наших побратимів.

Більше дізнатися про життєвий шлях та здобутки підполковника м\с Вадима Бабія можна тут.

Довідка: Відзнака за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона» є громадською, має професійно-фахову спрямованість і присуджується за гуманістичну й благородну діяльність у галузі охорони здоров’я, яка позитивно впливає на свідомість й духовний розвиток українського народу та держави в цілому, спрямована на збереження та зміцнення здоров’я жителів України, виховує толерантне ставлення один до одного та надихає на нові можливості.

Присуджується відзнака з 2009 року. Запроваджена Міністерством охорони здоров’я, відзнака «Хрест Пантелеймона Цілителя» була погоджена та благословенна Предстоятелями трьох найбільших християнських Церков України. З часу заснування Відзнаки було нагороджено понад 20 видатних вчених, лікарів, громадських та благодійних діячів, представників духовенства, серед яких такі визначні особистості, як М. Амосов (посмертно), О. Шалімов (посмертно), Святійший Патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир, Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Любомир (Гузар) тощо. У 2017 р. започатковано громадську Відзнаку за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона». 9 серпня 2017 р., у день Святого великомученика і цілителя Пантелеймона, уперше в Україні відбулися урочистості з нагоди відзначення найкращих медиків України та нагородження їх Орденом Святого Пантелеймона.

Відтоді відзнака присуджується у 5 номінаціях: «Найкращий лікар»; «Найкращий медичний працівник»; «Новатор охорони здоров’я»; «За досягнення в міжнародному співробітництві в охороні здоров’я»; «Взірець служіння суспільству». У 2018 р. Поважна Рада запровадила нову номінацію для молоді: «Медаль Святого Пантелеймона». У 2019 р. ввели ще одну нову номінацію, але вже для іноземців: «За особистий вагомий внесок у розвиток охорони здоров’я України».

Джерело: АрміяInform