Кілька десятків майбутніх студентів та їхні батьки з різних куточків країни та Вінниччини 11 серпня в столиці влаштували акцію протесту. А все тому, що обурені умовами вступу до медичних закладів, де вимагають високі бали з непрофільних предметів! Люди одягнули маски та тримали в руках плакати “Ми будемо корисні, не будьте байдужими до нас”, Просто переглянути умови вступу на медичні спеціальності” та “Вчитися і залишитися на Батьківщині”

– Моя дочка з дитинства марила хірургією, вирішила вступати до Вінницького національного медичного університету. Але дистанційне навчання в останні місяці навчального року для школярів дало мало результатів для підготовки. За весь час проведення ЗНО в нашій країні, у таких умовах воно жодного разу не відбувалося. Пробне переносилося неодноразово, у кінцевому результаті, воно взагалі відбулося онлайн. Пандемія,дистанційне навчання, перенесення ЗНО, пробне онлайн, перший предмет – математика,спека, масковий режим. Ми стали заручниками цих обставин.

Моя донька здала математику на 115 балів, цього недостатньо навіть на контрактну форму навчання в медуніверситеті. Більш того, по всій країні – лише 33% дітей подолали поріг у 150 балів, каже мама жмеринської випускниці Тетяна Сергієнко. – Але водночас чиновники спростили умови вступу дітям з тимчасово окупованих територій, іноземцям,знизили пороговий бал КРОК, для магістрів теж послаблення. Наші діти не кібернетики, не математики, не інженери, не бухгалтери, не економісти, не банкіри, Вони – МАЙБУТНІ МЕДИКИ. Саме тому просимо переглянути умови вступу на наступні спеціальності: « Медицина», «Педіатрія» та «Стоматологія». Абітурієнтам на спеціальності потрібно мати не менш як 150 балів з другого та третього конкурсних предметів, щоб взяти участь у конкурсному відборі. Математика буде для наших дітей царицею всього лиш півроку. Нам небайдужа будь-яка підтримка, діти хочуть бути потрібними у своїй країні, виконувати вкрай необхідну роботу.

Відомо, що до мітингувальників вийшли представники Міністерства охорони здоров’я. Вони пояснили, що у цьому році правила прийому вже не змінити. Як бути з наступним роком-невідомо. То ж майбутні студенти вже розмірковують як бути далі і готові до більш радикальних дій та безстрокових акцій!

Віталіна Володимирова