На 1 липня поточного року заборгованість за газ споживачів Вінницької області сягнула рекордних 687 млн грн. Найбільше боргують теплопостачальні організації. І це за два місяці до початку опалювального сезону. Ситуація загрожує зупинкою теплової та газової інфраструктури регіону.

Заборгованість комунальних теплопостачальних під­приємств Вінниччини перед НАК «Нафтогаз України» на початок серпня перевищила 194 млн грн. Борговий тягар — реальна загроза тепловикам залишитись в опалювальний сезон без газу, а споживачам — без тепла. Наразі підприємства ТКЕ не мають фінансової спроможності належним чином підготуватися до зими.

Подібна ситуація по всій Україні. Тривала криза неплатежів населення за опалення та спожиту гарячу воду, а також занижені тарифи на теплову енергію, встановлені для під­при­ємств ТКЕ, протягом останніх п’яти років призвели до неможливості своєчасно розрахуватись таким підприємствам з постачальником газу.

На даний час проблема розрахунків підприємств ТКЕ за спожитий ними природний газ для забезпечення потреб населення зайшла в глухий кут. Тарифи на теплову енергію не переглядаються, борги накопичуються, а газопостачальні організації не готові постачати газ тепловикам через несвоєчасні розрахунки. В кінцевому підсумку страждає населення, яке або не зможе оплатити опалення свого житла за вищим тарифом, або ризикує залишитись без тепла.

«Ми вишуковуємо усі можливі ресурси для підготовки теплових мереж та обладнання до опалювального сезону. Однак, коштів катастрофічно не вистачає. Зв’язують руки борги перед «Нафтогазом», що більшою мірою пов’язані із різницею у тарифах, яка виникла в результаті довготривалого процесу перегляду тарифів та заборгованістю споживачів за теплову енергію. Борг підприємства перед НАК «Нафтогаз України» за спожитий газ на 1 серпня склав майже 51 млн грн. В тому числі майже 5 млн. грн. нараховані штрафні санкції. Наше підприємство обслуговує понад 60 об’єктів соціальної сфери — дитячі садки, школи-інтернати, інші навчальні заклади, лікарні, пологові будинки, санаторії тощо. Ситуація має бути вирішена на державному рівні», — зауважує Перший заступник генерального директора КП «Вінницяоблтеплоенерго» Олександр Корчунов.

Крім «Вінницяоблтеплоенерго» борги перед «Нафтогазом» мають і інші підприємства ТКЕ області. Зокрема, КП «Вінницяміськтеплоенерго», ДП «Маяк», КП «Теплоенергетик». Загалом заборгованість тепловиків регіону за спожите блакитне паливо за інформацією НАК «Нафтогаз України» на 4 серпня 2020 р. складає 194,1 млн грн.

Схожа ситуація склалась і в сфері розподілу природного газу. До 2020 року тарифи на доставку газу не переглядались. Як наслідок, розмір тарифів не враховував ринкову вартість газу, який газорозподільні компанії використовують для технологічних потреб.

Через брак коштів облгази були змушені використовувати послугу балансування. Тому в цій галузі також сформувалися кризові явища, пов’язані з накопиченням боргів, що не мають джерела покриття.

Тим не менше, газорозподільні компанії мають підготувати систему до проходження опалювального періоду: провести планові ремонти, інші регламентні заходи для стабільного забезпечення домогосподарств газом в опалювальний період.

Щоб за усі ці помилки влади не довелося сплачувати споживачам, донараховані суми буде справедливо списати. Тоді це не вдарить по гаманцю споживачів і не торкнеться ні місцевого, ні державного бюджету.

Відповідний законопроєкт 3800-1 щодо забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу зареєстрований у Верховній Раді України 17 липня поточного року.

Він передбачає списання боргів за газ по всьому ланцюжку постачання газу. Подібне рішення прийняте парламентом в липні для оздоровлення ринку електроенергетики та збереження цін на електрику на діючому рівні.

Аналогічне рішення на ринку електроенергії було прийнято Верховною Радою, а закон вже підписано президентом. Тоді було вирішено списати борги на суму 30 млрд грн. Для цього було випущено ОВДП. Що ж до ринку газу, то таке ж рішення не потребує коштів з держбюджету та стабілізує ТКЕ для сталого проходження опалювального сезону без різкого зростання тарифів та цін.

Списання заборгованості підприємствам ТКЕ дозволить їм підготуватись та пройти зиму. Крім того, вони вийдуть зі стану фактичного кріпацтва у НАК «Нафтогаз України», водночас підвищать рівень платежів до бюджетів. Прийняття запропонованого законопроєкту дозволить уникнути колапсу на ринку природного газу та сприятиме стабільному та безаварійному функціонуванню газотранспортної, газорозподільної систем, а також теплопостачальних підприємств по всій державі.