У липні у Вінницькому пологовому будинку №2 прийняли 132 пологи.

Як в умовах адаптивного карантину працює персонал та як надають допомогу породіллям, розповів в.о. медичного директора, зав. жіночою консультацією Роман Ігорович Олеськів.

– Кожного дня фіксують нові випадки захворювання на коронавірус серед медиків. Яка ситуація з медичним персоналом у вас?

– Наразі остання підозра, сумнівне ІФА, зафіксована у акушерки, яка була у відпустці. На щастя, ПЛР показав негативний результат. Щомісячно весь персонал проходить скринінгове обстеження – ІФА-тестування. У нас з цим повний контроль. Якщо є ознаки вірусної інфекції, персонал на зміну не виходить допоки не буде аналізу, що медичний працівник здоровий.

– Які протиепідемічні заходи застосовують до породіллі?

– Так, ми розуміємо, що достатньо однієї інфікованої людини, щоб наразити на небезпеку усіх. Відтак всім жінкам, яких доправляють до приймального відділення, міряємо температуру та виявляємо ознаки респіраторної інфекції. Також вагітних безкоштовно обстежуємо на коронавірус методом ІФА.

– Який алгоритм дій, якщо вагітна жінка має ознаки респіраторної інфекції?

– Жінки з температурою чи з якоюсь підозрою не йдуть в загальний потік. Вони мають свій маршрут. У гінекології створене повністю ізольоване відділення для породіль з підозрою на коронавірус. Це окремий блок. Усі жінки з симптомами простудного захворювання народжують у цьому відділенні. Після пологів, якщо тест ІФА негативний, жінка з немовлям іде додому. Якщо позитивний аналіз, то породіллю переводять у Вінницьку центральну районну лікарню.

– Чи під забороною партнерські пологи?

– У нашому закладі партнерські пологи заборонені. Звичайно, вони можуть бути. Але для мінімізації ризиків інфікування та в період адаптивного карантину переконуємо жінок народжувати самостійно.

– Як в умовах адаптивного карантину змінились умови перебування майбутніх мам?

– В умовах епідемії дотримуємося всіх протиепідемічних заходів та намагаємося ізолювати жінок. У відділенні навіть у дво- або тримісних палатах перебувають по одній породіллі з дитиною. Відвідувати породіллю під час карантину суворо заборонено, проте рідним дозволяється передавати необхідні речі та їжу. При виписці мами й малюка родичів у приміщення медзакладу не пускають.

– Чи може вагітна жінка розраховувати на безкоштовні пологи?

– Пологи безкоштовні. Наш заклад має укладений договір з Національною службою здоров`я України. З 1 квітня 2020 року працює Програма медичних гарантій, яка передбачає оплату пологів державою. Так, на медичні послуги — пологи, кесарів розтин, ліки, палату, щеплення, екстрену допомогу та реанімацію — на кожну породіллю ви­діляють 8500 гривень.

Зараз ситуація у закладі стабільна. Вражених немає.

Ольга Корнійчук