У занедбаній хаті, котра стояла пусткою, місцеві відтворили побут подолян XIX-XX ст. У такому ж стилі облаштували і подвірʼя. Експонати збирали з минулої осені. На облаштування хати не витратили ні копійки з бюджету громади. Натомість мешканці села об’єдналися та разом робили ремонт. Відкрили музей 27 липня.

– Ми вже давно мріяли у хатині створити світлицю, навіть проект написали на конкурс розвитку громад, але перемогти не вдалось. Проте здаватись не було і думки, тому я забрала ініціативну групу і мерщій приступили до роботи. Різали чагарники, щоб обкласти хатину, розчищали самі територію. – розповіла виконувачка обовʼязків старости села Людмила Щаслива. – Хата була занедбаною, тому ми закидали стіни глиною із соломою, тоді білили і фарбували. У хаті чотири кімнати, кожну з яких перетворили на світлицю з окремими експозиціями. Кімната 18 сторіччя – це побут бідніших людей, – продовжує Людмила Щаслива. – Кімната 19 сторіччя – це вже багатших людей. Ми тут бачимо речі, які не могли собі дозволити дуже бідні селяни. У кімнаті ремесла зібрані речі, яких я й не зустрічала ніде. Ще одна кімната – період побуту в колгоспний період. Зберігся перший телевізор, радіо…На подвір’ї хати поставили віз, змайстрували криницю та тин з лози, на якому розвісили вишиті рушники. Зібрали понад 60 рушників, які прали, відбілювали. Кожух є, якому близько 300 років. Серед експонатів – стілець та ліжко палацу пана Бонецького, а також Біблія та Євангеліє яким близько 250 років.

Музей села працює без вихідних, а вхід безкоштовний. Екскурсію проводить вчителька історії. Селяни впевнені –музей неодмінно зацікавить туристів…

Віталіна Володимирова