Така ідея виникла у Валентини Клецко, допоміг у реалізації чоловік.

– В Україні цей бізнес ще не користується популярністю, а от за кордоном – це часто сімейний бізнес європейців. Я пройшла навчання і тепер знаю про равликів все, – каже пані Валентина. – У равликів унікальне дієтичне м’ясо, в якому міститься лише білок (70%), вітаміни, залізо і кальцій. Воно налагоджує роботу шлунково-кишкового тракту, покращує потенцію. Страви із равликів корисні як літнім людям, вагітним, так і дітям. Мода на нього прийшла до нас з Франції, Італії та Греції. Там їх часто їдять на вечерю із білим вином. Ми займаємося вирощуванням їстівного виноградного равлика сімейства HELICIDAE, роду Helix (Aspersa Maxima). Вирощувати равликів не складно, адже взимку вони впадають в анабіоз, а пробуджувати ми їх починаємо наприкінці лютого. З середини березня і до кінця травня вони відкладають ікринки, з яких приблизно через 21 день вилуплюються маленькі равлики.

Родина фермерів Клецко не лише розводить равликів на делікатеси, але й організовує незвичні для України равликові перегони.

-Така розвага особливо подобається дітям. На мушлях пишемо номери, а діти чекали чий равлик приповзе перший. Дистанція, яку мають подолати – 60 сантиметрів, – каже подружжя. – Змагання тривають зазвичай близько години та відбуваються на спеціальному столику з розміткою. Учасники самі обирають свого равлика, за якого й вболівають протягом всього дійства. Максимальна швидкість равлика 7 сантиметрів за хвилину.

Віталіна Володимирова