На рекорд області претендує унікальне подружжя Лукашуків із Гурівців Козятинського району. Днями Степан та Віра відзначили 70 років подружнього життя. У шлюбі виростили трьох дітей, 5 внуків і 2 правнуків. Нині подружжя повне сил та енергії та мріє дожити в парі до 100 років.

Обоє родом із Гурівців. Кожен прожив важкі голодні роки, війну та повоєнне лихоліття. У часи голодомору лише у рідних Гурівцях голодна смерть забрала 215 односельців. Степан Дмитрович — єдиний у селі фронтовик. Служив у Повітряно-десантних військах. Визволяв Україну, Чехословаччину, Австрію. Закінчив війну в Угорщині. Нагороджений орденами та медалями.

Розповідає Віра Лукашук: «Він відразу мені сподобався, а я йому. Після війни я його чекала, він писав мені листи. Повінчалися у Глухівцях у серпні 1950 року. Багато довелося пережити. Все було — і радість, і горе. Як сваримось, я завжди перша йду миритися, прощаю його».

Сама пані Віра все життя працювала у колгоспній городній бригаді. А чоловік був дільничним міліціонером, охоронцем військових складів. І 36 років трудився у місцевому господарстві.

– У нас часто запитують про секрет довголіття та щасливого подружнього життя. Ми обоє із родин довгожителів. Моя мати прожила 94 роки. Наразі ще жива й старша сестра, їй 95, — додає бабуся. — У родині Степана Дмитровича довгожителями були чоловіки. Батько прожив більше 90 років. А ще треба вміти у потрібну хвилину поступитися, підтримати, вибачити, змовчати. Тоді й лад буде у родині, і нерви цілішими, і життя довшим. Ми пройшли всі випробування долі, не втративши взаєморозуміння. Змінилось багато чого, от тільки любов незмінна. Хочу, щоб ми померли в один день, щоб ми не залишалися один без одного.

Віталіна Володимирова