94 роки виповнюється цього року майстрині гончарнго мистецтва з Новоселівки Гайсинського району Фросині Міщенко.

Вона — член Національної спілки майстрів народного мистецтва України з квитком №1, заслужений майстер народної творчості України. А ще — Франя (як лагідно її називають працівники культури) – жива легенда, як і належить внучатій племінниці та учениці колись знаменитих далеко за межами України гончарів — братів Герасименків.

Тих гончарів із мальовничого села Новоселівка, чию кераміку в 30-ті роки минулого століття експонували не лише в Києві, а й далеко за кордоном. Саме вони примітили хист малої племінниці і навчили її всьому, що самі вміли. Фросина розмалювала не один десяток їхніх керамічних виробів.

Нині в цьому селі діє музей-садиба братів Герасименків, в експозиції якої також є унікальні керамічні вироби Фросини Міщенко.

Не злічити глиняних виробів бабці Франі. Чимало там глечиків, макітер, полумисків, горняток, гладущиків.

Розмальовані яскравими оригінальними візерунками, вони свідчать про самобутність їхньої авторки. Її вироби прикрашають оселі односельчан. Подарунки від Фросини Іванівни мають шанувальники гончарного мистецтва по всій Україні.

Також високу оцінку її творчості дали поціновувачі з Німеччини, Канади, Чехословаччини та інших країн. Послідовниками гончарної справи стали її учні – односельці – Тетяна Шпак, заслужений майстер народної творчості України, Тетяна Дмитренко і Валентина Живко. Навчилися у неї цьому ремеслу і Людмила Філінська та молоді майстри Михайло Діденко, Вікторія Ніколаєва, а також Василь і Наталя Рижі, які нині допомагають майстрині.

Соломія КАЛЮЖКО