Аграрій із Степанівки Олег Міхеєв вирощує та популяризує квіти для вживання у їжу. Вони, на його думку, можуть бути повноцінними інгредієнтами страв.

– Страви з квітів кабачка та гарбуза вже досить популярні у вінницьких ресторанах і не викликають подиву в гостей, — розповідає Олег. – Настурція, а точніше красоля — родич гірчиці, капусти та хрону. Істівні листя, бутони, квіти, зелені плоди. Їх можна додавати у салати. Бутони та зелені плоди маринують як каперси. Листя та квіти додають при тушкуванні м’яса.

Хризантема нагадує селеру. Але листя селери — це, скоріше, приправа, а хризантему можна використовувати як основу салату. В їжу використовую листя, молоді пагони, бутони та суцвіття. У Японії є овочева хризантема давно. У нас я тільки цього року вперше побачив її насіння у продажу.

Аграрій радить звернути увагу на соняшник, який саме зацвів…

– У приготуванні використовують молоді стебла (коли в них серединка ще соковита та напівпрозора) та некрозкриті бутони. Бутони готують як артишоки, молоді стебла — як спаржу.

Літній салат із настурціями від Міхеєва. Візьміть два огірки, десять листків м’яти, три квітки настурції, сіль, перець, олійки пару крапель, йогурт – типу грецького, густий і насичений. Огірки ріжемо на половину кружалець; м’яту подрібнюємо якнайкраще, кладемо в миску, солимо, додаємо перець і олійку, розтираємо, квіти настурції рвемо на пелюстки. Йогуртом поливаємо суміш м’яти, огірків та настурції. Подаємо холодним.

Віталіна Трудько