У Брацлаві виник конфлікт між владою та деякими депутатами через встановлення фонтана в центрі селища поряд із місцем, де поховані воїни Другої світової війни.

Народні обранці кажуть – тут йому не місце і вже називають це наругою над могилою. Кажуть, що у громаді існують більш важливі питання, які потребують негайного вирішення.

– Йде передвиборна кампанія, і тут наш голова взявся будувати фонтан на місці братської могили воїнів. Яким чином приймалось рішення і чому не запитали людей – пояснити важко. І якщо це навіть меценати, то хто дав право глумитись? Я дізналась про все лиш тоді, коли почалось будівництво. Люди стали обривати мій телефон і скаржитись на те, що у селищі проблеми з водою, а тут – фонтан. Те, що води нема, це справді біда, в першу чергу, мав би бути водогін, бо нинішньому вже 70 років і труби рвуться, – каже депутатка селищної ради Лідія Якименко. – Побачили б, які у нас дороги, дітям ніде на роликах проїхатись. Була від мене пропозиція у місцевому парку відремонтувати доріжку та розширити її, щоби забрати тих самих дітей з небезпечної дороги. Але віз і нині там. Я не проти будівництва фонтана, але тільки не на тому місці. У нас же повно місць є, де можна зробити зону відпочинку.

Обурюється ситуацією медик та учасник АТО Володимир Гусляков.

– Площа захоронення на тому місці 250 кв. метрів, 47 відомих та 197 невідомих воїнів. Проводились перепоховання із сіл Вовчок, Гриненки, Вишківці, Сальниці, Вигнанки, Яструбихи…. На меморіалі відзначені також брацлавчани, які загинули під час ІІ Світової війни та захоронені по всій Європі. Так, рідний брат мого діда, Гусляков Анисим Климентійович, загинув та похований у Румунії, але пам’ять про нього вшанована на цьому меморіалі. Всі ці дії підпадають під статтю 297 ККУ – наруга над могилою, що карається обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк. Хто буде відповідати за цією статтею? Дядько, який розгортає щебінь? Чи той, який завезе воду у фонтан?

У свою чергу, голова Брацлавської ОТГ Віталій Мазур стверджує – будівництво фонтана не є наругою над пам’яттю загиблих і кожен свій крок узгоджував з виконкомом та громадою.

Віталій Мазур

– Ми вивчали це питання та спілкувались із нашими істориками. Дійсно, під самим пам’ятником є захоронення. На тому місці у радянські часи була зона відпочинку. За роки Незалежності її трохи занедбали. Під час Революції гідності з правого боку поставили пам’ятник Героям Небесної сотні, його облагородили, встановили лавочки, з’явилось освітлення. Є рішення виконкому про встановлення тут зони відпочинку. Ми вирішили зробити це з лівого боку, встановивши фонтан і не залучаючи туди бюджетних коштів. Наприклад, у Вінниці біля Меморіалу слави, де братська могила, є теж фонтанчики, доріжки, лавочки…

Хочемо і собі так. Там не буде жодних дискотек чи концертів! Більш того, на тому місці нема захоронень, тому про яку наругу може йти мова?! Ми не проводили розкопок! – пояснює голова. – Фонтан буде автономним, вода наливатиметься і буде перекачуватись. Ми двічі збирали громадські обговорення, були сесії, де про це говорили. Виходили на місце. Збирався виконком, всі підтримали. Бюджет виключно від меценатів. Хочеться зробити селище кращим, але не всі розуміють. Шкода.

Віталіна Трудько