У матеріалі йшлося про медсестру санаторію»Х мільник» — Марію Побережну. Вона померла від КОВІД-19.

Однак, за повідомленням колег, не була внесена до реєстру померлих від коронавірусу медиків. Адміністрація санаторію повідомила, що інфікуватись мед­сестра могла у пологовому будинку, коли відвідувала дочку.

А донька померлої медсестри з Хмільника Марії Побережної каже:

– Хочу зауважити, що у матеріалі неправильно вказаний вік моєї померлої мами. На той момент мамі було 56 років. Також у пологовому будинку мама мене не відвідувала, бо під час карантину не пускали до породіль. Мама померла, коли моїй дитині було 2 місяці. Чи могла людина хворіти коронавірусом впродовж двох місяців? Я вважаю, що ні.

Три тести в лікарні були негативні, коли вже мама померла, четвертий тест виявився позитивним. Лікарні було вигідно написати такий діагноз.

Коли моя мама захворіла, то зразу ж передзвонила до сімейного лікаря. На прийом зразу не пустили; щоб зайти в поліклініку, мама простояла в черзі на холоді 1,5 години з температурою 390. Сімейний лікар не оглянула маму, а відправила на рентген і на аналіз крові. Майже годину мама чекала, поки зробила рентген. З високою температурою сімейний лікар відправив її додому. Мовляв, рентген хороший, аналізи добрі, лікуйтесь дома, все пройде. Два дні температура не збивалася, коли зробили КТ – виявилась двостороння пневмонія. За добу мама померла.

Я вважаю, що лікар діяла не професійно. Адже з самого початку не зберігала «лікарську таємницю». Як тільки мама звернулась до сімейного лікаря, ще навіть не було діагнозу, лікар зразу ж подзвонила фельдшеру, і потім по всьому селу рознесли, що у мами був коронавірус. Маму лікували в телефонному режимі. В лікарню добиралися своїм ходом. «Швидку» мамі не надали.

Наступного дня після смерті карточка мами зникла. Лікарі Хмільницької ЦРЛ визвали консультантів з Вінниці, які попросили аналіз крові, рентген та опис, зроблені у поліклініці. Але рентген був без опису, а аналізи зникли.

Записала
Ольга Корнійчук