Вчора у Демидівці Жмеринського району відбулись збори, на яких громада вирішувала питання щодо проблем, які виникли в громаді через забруднення львівським сміттям. Подробиці повідомив староста  Юрій Мельник.

Емоції – через край… Загальні збори мешканців ледь не переросли в самосуд над винуватцями цієї афери. Було все: і крики, і спроба рукоприкладства і спроба нагодувати сміттям одного з винуватців. Емоції людей зрозумілі, адже мова йде про їх здоров’я та життя… Міський голова, староста, депутати, члени виконкому, кореспонденти, громадські діячі у сфері захисту природного навколишнього середовища, винуватці та майже півтори сотні небайдужих мешканців села Демидівки бурхливо протягом майже трьох годин обговорювали надзвичайну подію, а в правовому та суто людському вимірі, на мою думку, – злочин, який вчинено на території громади. Як староста громади скажу просто: БРАКУЄ СЛІВ… Правову оцінку тому, що сталось, нехай дають правоохоронні органи… Турбує інше, що тепер робити з усім цим непотребом. Вимога громади чітка і єдино вірна – все “львівське сміття” винуватці мусять вивезти в найкоротші терміни за межі Вінницької області (збори визначили термін до 01 вересня). Якщо ні з 10.00 2 вересня мирна акція громадянської непокори у вигляді перекриття автомобільних та залізничних шляхів сполучення. Збори одноголосно прийняли відповідне звернення до Президента України, правоохоронних органів Вінницької області, Державної екологічної інспекції та до місцевих органів влади… Майже тиждень, від моменту коли мені стало відомо про цю аферу і аж до сьогодні особисто мені не давала спокою думка про те, а як далі жити мешканцям села Демидівки, зокрема мешканцям вул.Колгоспної, Сонячної, Гоголя, які вже відчувають страшенний сморід від сотні тон сміття, що лежить під відкритим небом та розкладається під спекотним сонцем… Дещо заспокоївся, коли одразу ж після зборів отримав телефонний дзвінок від депутата Гніванської міської ради заступника директора ТОВ “Демидівський граніт” Володимира Михайловича ПРІДОЛОБИ. Перебуваючи у відпустці, за межами області він щоденно цікавився станом вирішення проблем, пов’язаних з завезенням на територію села Демидівки “львівського сміття”. Отримавши від мене коротку інформацію про рішення зборів, одразу ж запропрнував свою підтримку у вивезенні з села Демидівки, в першу чергу того “львівського сміття”, яке лежить назовні та представляє собою екологічну бомбу… Нехай нам у цьому допоможе Господь Бог.

Щодо пошуку шляхів мінімізації негативного впливу “львівського сміття” на довкілля нашої громади. Як староста, прийняв десятки дзвінків, в тому числі декількох депутатів, прочитав усі коментарі. Дякую за таку бурхливу реакцію. Радію, що в обох селах та в місті Гнівані сотні не байдужих людей. В результаті спілкування з мешканцями громади сформувалась колективна думка що сміття, яке знаходиться назовні необхідно розрівняти та просипати достатнім шаром грунту, безпосередньо на місці його теперішнього розташування, щоб воно не розкладалось та не гнило. це лише тимчасовий захід. надалі – тільки вивезення до останньогг кілограма. Для цього необхідно дозвіл слідчого, який веде справу. Завтра цим займусь та виїду до Головного управління Нацполіції у Вінницькій області. Думаю, що таку постанову слідчий може винести. Буду також клопотати про прискорення розслідування справи. Щодо повного вивезення “львівського сміття” усі разом будемо тиснути на тих, хто винен в його незаконному завезенні в громаду та спробі приховати сліди злочину. Разом (громада і влада) – ми сила.

А вже сьогодні Гнівані люди повідомили, що відчули страшенний сморід на вулиці. Це вже четвертий день горить сміттєзвалище. Мешканці вимагають вирішення проблеми й сьогодні має відбутись зустріч у мерії…

Віталіна Володимирова