За останній тиждень значно зросла кількість важких вірусних пневмоній. Яка ситуація у лікарні, де надають допомогу пацієнтам з COVID-19, ми запитали в.о. директора МКЛ№1 Ларису Чорну.

– Чи справді в області антирекорд по виявлених вірусних пневмоніях?

– На жаль, так. Кількість вірусних пневмоній зросла. Зараз у стаціонарі 58 пацієнтів з вірусними пневмоніями та COVID-19. Реанімація заповнена, у нас раніше ніколи не було стільки кисневозалежних пацієнтів. Це дуже серйозно.

– До вас надходять пацієнти з вірусними пневмоніями, але з негативним ПЛР-тестом?

– Усіх пацієнтів з вірусними пневмоніями та підозрою на СOVID-19 госпіталізують у інфекційне відділення. Адже діагноз ставиться не тільки за ПЛР-тестом, а за багатьма клінічними ознаками: сухий кашель, висока температура, утруднене дихання та знімок легень на СК. Без пневмонії ми не госпіталізуємо. Навіть за наявності позитивного ПЛР.

– Пацієнт з пневмонією з негативним ПЛР лежить разом за пацієнтами з позитивним ПЛР?

– Так. Ще раз скажу, що діагноз ставиться не тільки за тестом ПЛР. Після постановки діагнозу відбувається процес діагностики та процес лікування, який передбачає проведення ПЛР. Це один із методів дослідження, який додається до інших обстежень. На сьогоднішній день всі вірусні пневмонії розвиваються на тлі коронавірусу. Тест може бути негативний один, другий раз та все одно, як показує практика, він покаже коронавірус.

– З чим пов`язуєте те, що тести дають кілька разів негативний результат, а потім таки підтверджується позитивний?

– Жоден тест не є 100% точним. На результат тесту впливає імунна реакція організму, те, яким чином взято матеріал. Можливо, на момент взяття дослідження вірус був на 2 мм вище або нижче у ротоглотці пацієнта. Все індивідуально та залежить від локального імунітету, який може подавляти цей бар`єр. У лабораторній діагностиці коронавірусної інфекції можлива похибка. Це так званий хибнонегативний результат.

– Чи відрізняється пневмонія COVID-19 від звичайного запалення?

– Звичайно, вірусну пневмонію видно на рентгені, найкраще на спіральній комп’ютерній томографії (СКТ). У вірусної пневмонії дуже специфічна рентгенкартина. На знімку видно білі плями – це те, що називають ефектом «матового скла». Також у людини з вірусною пневмонією аналіз крові показує низькі лейкоцити у крові.

Якщо порівнювати звичайне запалення та вірусну пневмонію, то рентгензнімки в них зовсім різні. Бактеріальна захоплює один сегмент та далі не піднімається. Для вірусних пневмоній не існує бар`єрів. Вірусна – двостороння та вражає усі сегменти легень. З такими дифузними враженнями легень пацієнти потребують кисневої терапії. Тому, зважаючи на ці відмінності, пацієнтів з вірусною та бактеріальною пневмонією ми розмежовуємо. В пульмонології лежать пацієнти з бактеріальною пневмонією, а в інфекційному відділенні – з вірусними.

– Чи є випадки повторного зараження медиків, що перехворіли раніше?

– Як відомо, респіраторні інфекції не дають пожиттєвий імунітет. До прикладу, в більшості наших працівників, які перехворіли в березні, через місяць аналіз показав високий імунітет (антитіла 11), у липні — 8, а отже, він падає. У деяких взагалі не виробився імунітет. Тому, що буде до жовтня, коли буде друга хвиля, ми можемо тільки здогадуватись.

– Як оплачується лікування хворого на коронавірус? Чи правда, що лікарні вигідно писати померлим пацієнтам діагноз COVID-19, бо за такий летальний випадок нараховують 15 тисяч гривень?

– Наша лікарня отримує щомісячну суму за пакет з надання медичних послуг хворим на COVID-19. Оплата йде за кожний випадок госпіталізації пацієнта у лікарню. Всі випадки госпіталізації Національна служба здоров`я оплачує однаково — як лікування пацієнта, який одужав, так і випадок смерті пацієнта. Те, що більше дають за смерть пацієнта — це міф.

– Як працюють медики? Чи вистачає медичного персоналу?

– Медикам доводиться працювати в дуже важких умовах. Вони постійно ризикують життям через різні інфекції, зараз ризики дуже високі.

Повірте, всі медичні працівники втомилися, всі на емоціях. У засобах індивідуального захисту нелегко виконувати медичні маніпуляції, адже хворі лежачі, важкі, потребують постійної уваги. Кожен медичний працівник хвилюється за родину. І вже ніхто не хоче тих грошей. Всі чекають, коли епідемія піде на спад.

Спілкувалася
Ольга Корнійчук