Схоже, що наша «Вінниця» ще не скоро полетить, бо Міністерство інфраструктури України пропонує уряду виключити наше летовище з програми державного фінансування! Ось ці документи за підписами міністра Криклія та прем’єра Шмигаля вже шокували всю область, бо повітряні ворота Вінниччини закриті на реконструкцію ще із осені минулого року… І тут стає відомо, що грошей із Києва на наше летовище не буде, а в програмі раптом з’являється Мукачево на Закарпатті… Невже Вінниця стала містом-«вигнанцем» із більшості централізованих програм уряду? Бо ще і зрізані в столиці 70 мільйонів фінансування на добудову вінницької лікарні швидкої допомоги досі не дають завершити цей важливий проєкт…

– Мені незрозуміла вибіркова позиція Міністерства інфраструктури по відношенню до вінничан. По-перше, у Вінниці знаходиться штаб Військово-повітряних сил Збройних сил України. І однозначно військові літаки мали б злітати з сучасної злітно-посадкової смуги. По-друге, за оцінками експертів саме вінницький аеропорт є найбільш перспективним з точки зору росту пасажиропотоку аеропортом Центральної України, — заявив міський голова Вінниці Сергій Моргунов 14 серпня під час онлайн-брифінгу.

Керівник міста також нагадав, яку колосальну роботу Вінниця вже провела по цьому проєкту: виготовили проєктно-кошторисну документацію, яка пройшла державну експертизу, та отримали дозвіл на реконструкцію. При цьому місто вклало у це не менше 10 млн грн з бюджету громади. В тому числі кошти пішли на підтримку аеропорту з осені минулого року, коли він оголосив про закриття на реконструкцію.

Було проведено тендер через ProZorro за міжнародною процедурою, за результатами якого укладено контракт на два роки з переможцем, і підрядник зробив свій гарантійний внесок та вже мав приступати до реконструкції аеродрому, адже уряд Володимира Гройсмана виділив по Державній цільовій програмі розвитку аеропортів 300 млн грн. на І чергу реконструкції злітно-посадкової смуги аеропорту. Але Кабмін під керівництвом Гончарука скасував це фінансування.

– Ми мали надію, що наш аеропорт залишиться в програмі, і коли в держави буде можливість підтримати цей проєкт, ми би провели реконструкцію злітно-посадкової смуги. Але тепер Вінницю взагалі хочуть виключити з цієї програми, і Міністерство інфраструктури готує відповідне рішення на наступне засідання уряду. Тому я звертаюся до членів уряду та Прем’єр-міністра України з проханням не робити цього! Також звертаюсь до голови Вінницької облдержадміністрації Сергія Борзова, щоб він підтримав Вінницю і Вінницький регіон з точки зору розвитку регіонального аеропорту. Тому що він важливий не тільки для міста, а й для всієї області. Я переконаний, що Вінниця, вінничани та Військово-повітряні сили України повинні мати сучасний аеродром! І далі ми будемо проводити реконструкцію аеровокзалу для того, щоб могли нормально сідати та злітати і пасажирські, і військові літаки, — сказав Сергій Моргунов.

Тому вже в цей четвер стане зрозуміло, чи «заріже» Міністерство інфраструктури України на найближчому засіданні уряду фінансування реконструкції Вінницького аеропорту… І взагалі викреслить наше летовище із переліку об’єктів, на які передбачалося державне фінансування за Державною цільовою програмою розвитку аеропортів до 2023 року.

Якщо це відбудеться, то це означає повну зупинку реалізації проєкту реконструкції злітно-посадкової смуги міжнародного аеропорту «Вінниця».

І в цей час для міста Мукачево знаходяться 30 млн гривень на розробку інвестиційного проєкту і 25 на проєктування термінального комплексу…

А на закінчення будівництва аеродромного комплексу комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Одеса» уряд додає 117,51 млн грн…

І це при тому, що «Ні один аеропорт в Україні не підготовлений з точки зору документів для проведення подібних реконструкції так, як Вінниця. Ні Дніпро, ні Очаків, ні Мукачево, ні Маріуполь, — зазначив мер Вінниці Сергій Моргунов. — Вони мають спершу пройти той шлях, який ми проходили протягом трьох років…»

Коли верстався номер, стало відомо, що вже цього тижня на Кабміні може вирішитись доля летовища «Вінниця» по програмі державного фінансування… Чи почують вінничан у Києві?