До редакції газети звернулися колишні керівники міських та районних партійних організацій ВО «Батьківщина» і повідомили про численні заяви про вихід із партії, бо, за їхніми переконаннями, відбуваються системні порушення Статуту партії її керівниками з області. Авторитетні люди розмінюються на потрібних…

«Що відбувається з партією «Батьківщина» на Вінниччині, чому проходять масові звільнення, вихід із партії, чому від роботи у місцевих виборах відсторонені люди, які 15-20 років робили усе, щоб рейтинг партії та її лідера Юлії Тимошенко лише зростав, мало б пояснити керівництво партії. Бо на місцях люди просто шоковані, — заявляє і запитує центральний апарат колишня голова Немирівської районної партійної організації ВО «Батьківщина» Ольга Торохтій. — На сьогоднішній день я та інші голови районних та міських осередків відсторонені від виконання обов’язків. Авторитетні та найрейтинговіші депутати та мери міст, зокрема Гайсина, Липовця, відхрещуються від партії. Для мене та моїх колишніх колег по партії не зрозуміло, чому так відбувається. Нас не запросили на обласне бюро і не пояснили причини звільнення. Такі кадрові зміни суперечать Статуту партійної організації. Незрозуміло також, з яких причин не включені у списки кандидатів у депутати на місцеві вибори наші партійці, а натомість списки формуються із сторонніх, далеких від партії, людей, на нашу думку аферистів, які хочуть скористатися рейтингами ВО «Батьківщина». Така ситуація зараз у Немирові. Мені телефонують однопартійці і запитують, чому і за яким принципом списки формує двоє людей, які, на їхню думку, прийшли очорнити партійну організацію і заробляти гроші?

Я з чоловіком Миколою Торохтієм вирішили йти на вибори від іншої політсили заради наших однодумців, яких просто викинули за борт у «Батьківщині».

– Такого в партії не було з часів її існування, — каже 75-річний Павло Сокольвак, директор Немирівського хлібзаводу. — Я в «Батьківщині» вже майже 20 років. Тут люди завжди були ідейними та високоінтелігентними, усі рішення приймалися прозоро. А нині відбуваються якісь незрозумілі кадрові ротації, не ставлять до відома первинні партійні організації. Чому змінили керівника? Складається враження, що обласна партійна організація веде якусь таємну гру. Тому у мене підозри такі: або партію продали всім відомому курячому олігарху, руками якого сьогодні є її керівництво в області зверху. Або Юлія Тимошенко і центральний апарат не розуміють, що насправді відбувається в області. І тут головні рейтинги здобуваються завдяки курам та піцам чи ідейній підтримці лідерів? Це ганьба для партії – купувати таким чином лекторат. Бо кинуті як собакам кури принижують всіх — у першу чергу, людину! Її ставлять в один ряд із худобою. І, продаючись за окорочки, кажуть, навіть токсичні, люди продають майбутнє своїх дітей.

Вийшов із бюро і членів партії і голова Липовця, батько загиблого героя на передовій Романа Грушка, Микола Грушко. Саме він завів у раду найбільше депутатів від «Батьківщини» на минулих виборах і сам переміг конкурентів із великим відривом.

– Так, я балотуватимусь на міського голову, але від іншої політсили. Те, що відбувається сьогодні в «Батьківщині», я не сприймаю і не розумію. Вважаю, що треба втратити будь-яку людську гідність, щоб у час війни, коли мій син і його побратими віддали за країну життя, купувати електорат будь-чим — чи то грошима, чи окорочками. І ті, хто купується на це, чи ті, хто купує, завтра так само візьмуть подачки від Путіна. І за це сьогодні продають рідних дітей. Завтра – Україну. Ви що хотіли, щоб я формував списки тих, хто готовий продатись за кури?

«В один день заяви про вихід з партії написали не лише Грушко, а вісім навіть не членів партії, а бюро у Липовці. До цього повністю вийшов з «Батьківщини» молодий та перспективний осередок повністю в Росоші, — розповідає екскерівник Липовецької районної «Батьківщини» Альона Лебідь. — На попередніх місцевих виборах ми були в лідерах по області. На президентських наш партійний осередок посів 4-те місце в області. Але чомусь це не врахували, коли без мого відома мене ж звільняли. Більше того, за зверненням народного депутата Олега Мейдича, він же очолює і обласну «Батьківщину», моєю діяльністю у партії зараз цікавиться поліція. Олег Леонідович написав, що я нібито не проводила конференції та бюро нашого партійного осередку… Наклепи, бруд, зіштовхування лобами однопартійців — це неприпустимо, тому про вихід із партії написали заяви навіть ті, хто був у «Батьківщині» по 19 років.

– Чекаємо реакції політради, якщо відповіді так і не буде, у нас вже написані заяви на вихід, — каже Надія Якимова, яка донедавна очолювала козятинську «Батьківщину». — Ми завжди в області були в лідерах. Показники — одні із кращих в країні. Але стали «неугодними», бо на парламентських виборах попросили замінити нам кандидата. Спочатку від нас мав балотуватися Олег Мейдич. Та виник скандал — голова агітаційної групи заявив, що не буде агітувати за бандитів. Всі ж знають, що Мейдич до цього мав прізвище Погорельський і проходив по кримінальних справах. В тому числі і щодо погромів виборчих дільниць, коли перемогла насправді кандидат від «Батьківщини» Наталя Солейко. То хіба можна було вчинити інакше?! …Тоді на округ делегували кандидатом колишнього регіонала Кривопішина. Але незважаючи на це, Козятин показав найкращий результат на минулих виборах. Сам же народний депутат Олег Мейдич вручав мені та голові районної парторганізації вимпели за достойну роботу. А потім заявив, що у нас рейтинги низькі… З порушенням Статуту, без рішення Політради було звільнено багато голів місцевих осередків. Тому ми вирішили записати відеоролик і звернутися до громади, що партію, на нашу думку, по-рейдерськи захопили, щоб люди розуміли, за кого будуть голосувати.

– Не йтиме від «Батьківщини» і найрейтинговіший міський голова м. Гайсина. Адже всі знають, що на минулих виборах саме Анатолій Гук набрав більше 80 відсотків голосів. Каже, що розчарувався у діях керівництва партії у Вінницькій області.

– А по району відсунули десь із 10 людей, на яких ця партія трималась. Бо вони авторитетні і не зраджують ідеалам. А приходять ті, кого підсовують, на моє переконання, місцеві олігархи. Щоб вони не людей, а їх слухали.

Як відомо, з партії повністю вийшли члени та керівник «Батьківщини молодої» у Вінницькій області.

Як повідомили редакції донедавна активні учасники партосередків районів, міста та області, всі чекають реакції на звернення до центрального апарату та особисто Юлії Тимошенко. І тоді стане очевидним: чи справді Юлія Тимошенко та її оточення продали партосередок у Вінницькій області курячому олігарху, чи центральний апарат не знає і не вивчав, що насправді відбувається у партії у Вінницькій області.

Вислухала
Міла Поліщук