Чому в день смерті дитини в лікарню викликали охоронців у балаклавах? Боялися, що ми вчинимо самосуд? – запитують батьки.

Про ще один скандал з невідповідним лікуванням у дитячій обласній лікарні вперше півтора місяця тому повідомляв «33-й канал». Мова йшла про Дмитра Шилова, якого зараз рятують в «Охматдит». Його, на думку рідних і деяких колег наших дитячих онкологів, «залікували» у Вінниці. Ця історія облетіла вже всю Україну. Батьки звернулись у прокуратуру. По цій справі наразі відкрите кримінальне провадження.

4 серпня було звільнено лікаря Калінчука за статтею 3 ст. 40 КзпП. Через систематичне невиконання професійних обов`язків. Та із солідарності з О. Калінчуком, на їхню думку, одним з найкращих лікарів, почали звільнятися його колеги. А батьки дітей, яких вилікував ексзавідувач найважчого у Вінниці відділення онкохворих неповнолітніх, влаштували збір підписів на поновлення лікаря на посаді. Звернулися і до губернатора області з проханням допомогти. Зустріч Сергія Борзова та Олександра Калінчука таки відбулася, після чого стало відомо, що Олександр Калінчук не тільки не вийде на роботу, але й виїздить з Вінниці в інше місто чи країну.

Не повернулись на робочі місця і його колеги, що на знак солідарності звільнились з роботи.

Батьки дітей з онковідділення шоковані такими пертурбаціями і новою «НП».

Олександра Калінчука знову звинувачують у смерті 16-річної дочки Валерії Мамчур її батьки і навіть колеги-керівники. Ось що про цей випадок розповів у Фейсбук головний лікар Василь Паненко.

– Дівчинка, яку прооперував Калінчук О.О. більше місяця тому, у дуже важкому стані — переведена на апарат штучної вентиляції легень. Відсутній допис та обгрунтування необхідності проведення операції! Відсутній підпис у протоколі! Немає жодного огляду після операції, — йдеться у повідомленні головного лікаря.

А вже 6 серпня 16-річна Валерія Мамчур померла. Її також лікував Калінчук. Тому вже і батьки дівчинки написали три заяви на лікаря-онколога Калінчука в прокуратуру, до МОЗ та депутатам.

8 серпня у селі Жежелів Вінницької області похоронили 16-річну красуню Валерію. Дівчинка була активісткою, відмінницею та любила англійську мову. На похорони з`їхалося близько тисячі людей, які провели померлу дівчинку у весільній сукні в домовині в останній шлях. Про це розповідають «33-му» вбиті горем батьки. Валерію лікували у дитячій обласній 2 місяці. Їй збиралися зробити «легку операцію» — видалити жовчний…

Що пішло не так і чому батьки Лери написали заяви у всі інстанції та планують судитися з тодішнім лікуючим лікарем Олександром Калінчуком?

– Лера потрапила до лікарні 15 червня, – розповідає мама померлої Ольга Мамчур. – Коли ми приїхали, у нас на руках був знімок УЗД, на якому видно камінь, що застряг у жовчній протоці. Поклали в хірургію, та за 5 днів Катерина Ковальчук – лікуючий лікар — сказала, що терміново потрібно видаляти жовчний. Привела до нас «онколога Сан Санича» — Олександра Калінчука. Наголошуємо, у неї не було онкології! Він запевнив, що все пройде бездоганно.

19 червня була перша операція, котра тривала 6 годин, хоч за планом мала бути 1,5 год. Калінчук запевнив, що все пройшло успішно, та сказав, що дитина йде на покращення — залишився лише гастрит. Але донечка не могла нічого їсти, були постійна блювота та жахливий біль. І так 4 тижні. Лежачи в лікарні, вона планувала свій майбутній день народження та вступ до університету. Ми розуміли, що щось не так, просились піти до інших лікарів, та нас залякували і казали, що лише Сан Санич може вилікувати Леру.

14 липня зробили другу операцію у «Пироговці». Вона дійшла на своїх ніжках, а потім вже не вставала. Там пробували проштовхнути камінчик, який застряг у жовчній протоці, бо саме він пошкодив протоку і жовч потрапляла в черевну порожнину. Калінчук знову казав, що все буде добре…

21 липня була третя операція – фатальна. Дитина впала в кому, а нам казали, що це медикаментозний стан, котрий «викликаний спеціально»… Нас обманювали, казали, що все буде добре, що так і має бути. Проте 6 серпня дитині геть стало зле – її забрали у реанімацію. Рятували лікарі, які не причетні до лікування Валерії. Бо, як виявилося, всі лікуючі, а це Ковальчук, Калінчук та Блажко, взяли лікарняні та відпустки. Ймовірно, вони розуміли, що зробили нам таке горе. Коли я зрозуміла, що щось іде не так, то зателефонувала до рідних – чоловіка та Лериної бабусі.

Хоч під час карантину в лікарню просто так не зайдеш, нас пропустили всіх. Ми були шоковані, коли побачили у темному коридорі 15 озброєних чоловіків, які були в чорному спецодязі та балаклавах. Спочатку не зрозуміли, що відбувається, а потім побачили, як лікарі, які оперували донечку, просто над нею схилились. Лера померла. Після розтину у «Пироговці» навіть патологоанатом не витримав та випалив: «Дитину «згноїли» — вбили. Ми будемо йти до кінця, аби людина, котра таке зробила з нашою дочкою, була покарана».

Вже колишній завідуючий відділення Калінчук відмовляється спілкуватися. Головний лікар Василь Паненко, який виклав допис о 3-й годині ночі у Фейсбук про Леру, коли вийшов із палати цієї дитини, коментує ситуацію ось так:

– Я вивчив всю історію хвороби дитини. Діагноз був поставлений неправильно. Видаляти жовчний потреби не було. Навіть 10 липня МРТ у «Пироговці» показало перитоніт, але відповідних дій лікарі не зробили. Подано заяву на департамент, щоб провести медичну експертизу цієї справи.

Після вищезгаданого допису головного лікаря про пана Калінчука та невідповідне лікування цієї дитини в бік головлікаря летіли тисячі образливих коментарів. Один з них від відомої волонтерки Юлії Дякун, де вона запевнила, що інформація майже вигадана, і батьки померлої не мають претензій. Насправді Ольга Мамчур таки говорить, що ніяких подібних коментарів «відомій волонтерці» не надавала, а допис їй Юлія пояснила як зобов’язану підтримку Калінчука. І, за словами рідних, саме Юлія вмовляла їх не виносити нічого з того, що відбувається у відділенні, на людський суд.

До речі, Юлія Дякун «прикрила» свій благодійний фонд після звільнення Олександра Калінчука. У ході журналістського розслідування стало відомо, що до її благодійної діяльності «волонтерством» займався її чоловік. Ще у далекому 2015 році, коли, знову ж таки, Калінчук лікував онкохвору 4-річну Анастасію Скусніченко з Козятина, в історії хвороби якої плутанина з групами ризику. На одних виписках 3-тя, на інших – 4-та. Хоч змінюватися вона не може. Потрапила дівчинка з пухлиною, а ось померла від інтоксикації організму. Батьки розповіли, що їй вводили експериментальну хімію з Ізраїлю (всі документи надані нашому журналісту).

Вже 11 серпня батьки Валерії Мамчур написали три заяви на Олександра Калінчука, а саме, в МОЗ, обласним депутатам і в поліцію. Мама Ольга розповідає:

– У лікарні мене змушували мовчати про все, що відбувається. Аргументували: все робити заради здоров`я дитини. Після першої операції лікар особисто вимагав «подяку» — всім лікарям по 1000 грн. Та після 4-х тижнів лікування один працівник лікарні прийшов з цими грішми, віддав назад та благав рятувати Леру – везти її з цієї лікарні.

На наших очах винесли трьох маленьких пацієнтів. Рідні мовчали, бо у відділенні майже на всіх батьків йшов «пресинг» та «шантаж», — додає мама померлої 16-річної Валерії Мамчур.

Дивно було бачити в дитячій лікарні озброєних людей у балаклавах. На нашу думку, їх викликало керівництво, бо боялось, що батьки рознесуть цю лікарню… Редакція і далі слідкуватиме за розвитком подій. Готові вислухати інші точки зору. Обговорюємо на сайті «33-го».

Софія Копач