Сьогодні керівник спецслужби області дав своєрідний звіт про перші 10 місяців роботи на посаді в ексклюзивному інтерв’ю нашій газеті, в якому полковник СБУ відповів на всі «гарячі» запитання читачів та журналістів.

– Анатолій Олександрович, як ви оцінюєте роботу своїх підлеглих? Чи не було супротиву в діяльності з боку місцевих еліт?

– На Вінниччину я потрапив минулого року вперше та був приємно вражений особливою природною красою і людською з першого погляду. Колектив управління був і залишається ефективним та результативним, що пов’язано передусім з виваженою кадровою політикою, а також копіткою та самовідданою працею всього колективу.

Щодо взаємодії із регіональними елітами, то на сьогодні немає «недоторканних» політиків, яких не можна зачіпати, в своїй діяльності керуємось виключно законом.

– На якій стадії розслідування вибухів на Калинівському арсеналі? Є нові факти, версії та підозри з цього приводу? Все-таки теракт чи недбалість?

– Cлідчий відділ управління продовжує розслідування кримінального провадження, яке було зареєстроване Військовою прокуратурою Центрального регіону України із попередньою правовою кваліфікацією – ст. 113 КК України (диверсія).

Слідчі дії тривають, і ми наразі не можемо розголосити деталі. Скажу лише, що винні не мають уникнути відповідальності.

Сьогодні ситуація на арсеналі постійно перебуває у полі зору спецслужби. Нагадаю, нещодавно ми повідомили про підозру п’ятьом громадянам України, у т. ч. командиру цієї військової частини. Вказані особи обґрунтовано підозрюються у впровадженні схеми розкрадання 19 мільйонів гривень бюджетних коштів, виділених на капітальне будівництво (відновлення) охоронного периметру технічної території.

— Скільки вінничан, за вашою інформацією, брали участь у війні на Донбасі на боці «ДНР/ЛНР»? Хто із наших земляків найбільше «прославився»?

– За матеріалами Вінницького управління спецслужби Вінницький міський суд заочно засудив до 14 років позбавлення волі жителя Калинівки, 1992 р.н., який за позивним Мастер у складі незаконного збройного формування «Моторола» брав участь у бойових діях проти українських військових на Донбасі.

Крім того, співробітники УСБУ у Вінницькій області задокументували протиправну діяльність колишнього жителя Оратівського району, який під позивним Абвер обіймав керівну «посаду» у незаконних збройних формуваннях в ОРДЛО та звинувачується у вчиненні злочинів: створення терористичної групи чи терористичної організації), (масові заворушення), (захоплення державних або громадських будівель чи споруд), (посягання на життя співробітника правоохоронного органу). Наразі він оголошений у розшук та, за нашими даними, переховується від українського правосуддя на території РФ.

Ми постійно доповнюємо доказову базу стосовно тих, хто воює на боці терористичних організацій на Сході України. Хочу запевнити, що прийде час — і вони постануть перед українським судом.

– Чому так активізувався бандитизм – рейдери, рекетири, зазіхання на «Фруктону», організовані банди, «віджими» урожаю та підриви банкоматів?

– У 2020 році управлінням припинено діяльність у регіоні трьох організованих злочинних угруповань. Одне з них складалося з трьох осіб та спеціалізувалося на міжрегіональному незаконному обігу наркотиків. Інше – на незаконному заволодінні державними лісовими ресурсами в особливо великих розмірах. Члени ще одного здійснювали виготовлення та реалізацію по всій території України контрафактної алкогольної продукції, котра становила загрозу здоров’ю громадян.

Крім того, нами було викрито та припинено протиправну діяльність одного з ватажків місцевого ОЗУ насильницького спрямування та інших його членів, які вимагали та отримали гроші від місцевого мешканця як неіснуючого боргу.

Також у цьому році припинено протиправну діяльність групи осіб, які вимагали та отримали понад мільйон гривень від місцевого мешканця, прикриваючись вигаданими зв’язками в Офісі президента України.

– Чому досі в Могилеві-Подільському діють мінімум 6 підпільних цехів із виробництва фальсифікованого алкоголю?

– Вам відомо про такі факти? Пропоную об’єднати зусилля для боротьби. І принагідно запрошую не лише журналістів, а й громадськість до співпраці у протидії злочинності. Вся інформація, що надходить до управління, ретельно перевіряється. У разі підтвердження протиправності діянь приймаються відповідні процесуальні рішення.

У 2020 році співробітники управління провели ряд обшуків у місцях виробництва та зберігання фальсифікованої лікеро-горілчаної продукції, у тому числі в Могилеві-Подільському. Восьми особам повідомлено про підозру у вчиненні злочину.

– Суддівська та прокурорська мафія у Вінниці та області – які бізнеси вона взяла під свій «дах»? Чи це закрита тема?

– По-перше, для нас немає закритих тем. Є теми, до яких зможемо надати доступ тільки після реалізації напрацьованих оперативних матеріалів (викриття винних осіб та притягнення їх до відповідальності). Якщо мав місце злочин, то він має бути розслідуваний і винні особи покарані. Наш обов’язок діяти рішуче та ефективно, що ми і робимо.

— «Карта руського міра» знову буде розігруватись на Вінниччині вже цієї осені перед місцевими виборами. На вашу думку, чому поліція області фактично охороняла храми і громади МП, а СБУ лише фіксувало ці факти?

— На моє цілковите переконання, на Вінниччині карту «русского мира» буде нелегко розіграти через ряд вагомих факторів. Оскільки тут мешкають свідомі і патріотично налаштовані громадяни України, котрі захищали Україну від агресора, брали активну участь у волонтерському русі. Також регіон став другою малою батьківщиною для тих, хто покинув рідну домівку на Донбасі або в Криму у зв’язку з російською окупацією. Це саме ті люди, які не ігноруватимуть антиукраїнську пропаганду та не дозволять іншим піддатись на провокаційні заклики.

Відповідаючи на другу частину вашого запитання, зазначу, що основна мета діяльності поліції, спецслужби, прокуратури, антикорупційних органів, органів державної влади і управління – забезпечення безпеки громадян України і стабільності у суспільстві. І будь-які спроби використати релігійні та етнічні питання для дестабілізації ситуації, як і намагання вирішити будь-які конфлікти у силовий, а не правовий спосіб, правоохоронцями будуть рішуче припинятися.

– Як ви реагуєте на пости і відео явно проросійських блогерів, активістів та партійців, які ведуть неприховану інформаційну підривну діяльність у Вінниці та області?

– СБУ постійно здійснює моніторинг вітчизняного інформаційного простору для виявлення потенційних загроз національній безпеці, територіальній цілісності і суверенітету України, виявлення та усунення факторів, що можуть завдати шкоди об’єктам критичної інформаційної інфраструктури або законним інтересам України.

Будь-яка інформація, що свідчить про розвідувально-підривну діяльність окремих груп та осіб проти України, отримує свою правову оцінку та відповідну реакцію спецслужби. Впевнений, що злочин легше відвернути, ніж розслідувати, тому ми ведемо активну профілактичну і роз’яснювальну роботу. Якщо ж громадянин все ж порушив закон, вживаються відповідні процесуальні рішення. Дякую за допомогу в цьому питанні активним громадянам та журналістам.

– Законспірована агентура ФСБ серед посадовців та депутатів на Вінниччині — це міф чи справжня «спляча армія»? «Консерви» у ваших рядах часто виявляє контррозвідка?

– Держслужбовці, відповідальні посадовці, безумовно, перебувають у полі зору спецслужб Російської Федерації. І можливість їх залучення до діяльності на шкоду державним інтересам нами не виключається. Вербовці посадовців іноземними спецслужбами можуть сприяти різноманітні фактори – їх проросійські погляди, незадоволення чинною владою, особисті амбіції, потрапляння в компрометуючі ситуації під час перебування в РФ чи на тимчасово окупованих територіях Донеччини і Луганщини, анексованої АР Крим. Не відкрию таємниці, що основним принципом придбання агентури спецслужбами Росії є вербування на компроматі, тобто корумпований чиновник – легка здобич для іноземних спецслужб. Його є чим шантажувати, у такий спосіб втягуючи у діяльність на шкоду державній безпеці.

У полі зору нашої служби – всі найактуальніші питання національної безпеки. І, безперечно, тут основа — це контррозвідка.

Наше управління має великий обсяг завдань, які ми вирішуємо і тут, і у районі проведення ООС. Мусимо постійно протидіяти інформаційним акціям і максимально нівелювати наслідки відверто ворожої політики і підривної діяльності, повинні вчасно виявляти агентурні мережі, окремих агентів, які отримують завдання від іноземних спецслужб і працюють не на користь України. Адже ними може виявитися будь-хто, незалежно від віку, посади, соціального статусу. Викриття ворожих найманців, зрозуміло, здійснюємо з великою конспірацією. Ця робота системна, багатокрокова і дуже непроста, але ми мусимо її виконувати. Безумовно, у співпраці з громадянським суспільством.

Вінничани у світлі останніх подій повинні чітко розуміти, з якою ворожою силою нам доводиться сьогодні боротися, а відтак підставляти своє плече, всіляко допомагати один одному в цій запеклій боротьбі. Ми повинні бути основою збереження України, нашої Незалежності, мабуть, найціннішого, що в нас є. На цьому тлі решта питань відходять на другий план.

– Чому ексначальника поліції Вінниччини Антона Шевцова, якого затримувала СБУ, відпустили без суду? Ваша версія тих подій…

– Давати оцінки подіям чотирирічної давнини, учасником яких я не був, не зовсім коректно з мого боку. Тому обмежуся фактами. Наскільки мені відомо, слідчий відділ управління зареєстрував кримінальне провадження щодо тодішнього керівника головного управління Нацполіції у Вінницькій області на основі повідомлення однієї з місцевих громадських організацій про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України.

У межах розпочатого досудового розслідування допитано як свідків представників громадських об’єднань регіону, громадських активістів та журналістів; призначено та проведено ряд судових (комп’ютерно-технічних та лінгвістичних) експертиз інформації, що містилась на технічних засобах та в мережі Інтернет; оперативним шляхом перевірено відомості щодо можливих контактів та співпраці з представниками іноземних спецслужб та надання їм допомоги у проведенні підривної діяльності на шкоду інтересам України.

Враховуючи, що зібрані під час досудового розслідування матеріали та відомості свідчили про відсутність складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 ККУ, 17.05.2016 це кримінальне провадження було закрите прокурором. І законність прийняття процесуального рішення підтверджено Генеральною прокуратурою України.

– Скільки працівників вінницької СБУ пройшли АТО і отримали нагороди?

– З 2014 року по сьогоднішній день близько двох третин особового складу управління виконували завдання в районі проведення АТО/ООС. Більшість співробітників мали декілька ротацій на Схід. Окремі наші колеги перевелися для подальшого відбування служби до донецького та кримського підрозділів спецслужби, які конче потребували професіоналів та патріотів, залишивши на Вінниччині родини та відмовившись від налагодженого побуту.

Військовослужбовці вінницької УСБУ, які досягли вагомих результатів, відзначені державними нагородами, заохочені керівництвом Служби та управління.

Хочеться навести приклад сміливості і патріотизму одного із наших співробітників, якого Указом Президента України було нагороджено державною нагородою – орденом «За мужність» III ступеня.

Наш земляк під час виконання службового завдання на Луганщині у складі мобільної групи на службовому автомобілі потрапив у засідку і був обстріляний з ручних гранатометів та автоматичної стрілецької зброї. Незважаючи на отримані травми та контузію, вінничанин зберіг самоконтроль, швидко і професійно оцінив ситуацію, відкрив вогонь по супротивнику і вивів пошкоджений автомобіль з пораненими товаришами з небезпечної зони. Завдяки рішучим і чітким діям, особистій мужності і відвазі, наш колега врятував життя і здоров’я двом своїм колегам.

– Ваше ставлення до Дня Державного прапора та Дня Незалежності?

– Для мене День Державного прапора та День Незалежності України – не просто святкові чи вихідні дні в календарі. Це нагадування про високу ціну і значення суверенітету й символів України, право на свободу якої виборювали і виборюють сьогодні тисячі справжніх патріотів.

Як на мене, то Незалежність — це термін абсолютно нематеріальний… Це як повітря для людини, дихаючи яким, ти не звертаєш на це увагу…. Проте його відсутність відчуваєш відразу…

Пригадую, як у далекому 1991 році сам сприйняв приголомшливу новину — український народ реалізував свою споконвічну мрію про вільне та щасливе життя і заявив світові про утворення нової суверенної держави.

Немає різниці, скільки тобі років і який твій соціальний статус, ми маємо усвідомити, що День Державного прапора та День Незалежності – це події, які мають надзвичайну силу – вони згуртовують весь український народ, наповнюють наші серця національною гордістю та дарують сили на розбудову спільного світлого майбутнього.

І ми, як ніхто, маємо знати і по-справжньому цінувати нашу Незалежність. Знати, як захищати державу, як оберігати життя людей, попереджувати потенційні загрози, дбати, аби мешканці Вінниччини не боялися жити звичним життям і були упевнені в своєму захисті. Це і є наша робота.

Тож нехай не вичерпується джерело вашої віри, надії і любові до рідної землі, енергії і впевненості у власних силах. Ми заслуговуємо жити в мирній, процвітаючій і сильній державі.

Так буде, якщо всі ми докладемо спільних зусиль для збереження та розбудови нашої рідної України! Кожному з вас я бажаю незламної віри в її щасливу долю!

Разом ми цього неодмінно досягнемо.

Поряд з тим ми просимо громадян бути пильними, закликаємо мешканців та гостей області дотримуватися заходів безпеки, у разі виявлення зброї чи вибухових пристроїв, наявності даних про факти прибуття та перебування в регіоні підозрілих осіб та інших правопорушень просимо повідомляти управління СБУ у Вінницькій області за номером цілодобової «гарячої лінії» (0432) 531309 або на електронну поштову скриньку: usbu_vin@ssu.gov.ua. Конфіденційність гарантована.