«За мужність і самовіддані дії, виявлені у врятуванні життя людини, постановляю:

Нагородити медаллю “За врятоване життя”

ВОЙТОВИЧА Богдана Валерійовича – учня загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № З комунальної власності територіальної громади м.Жмеринки, Вінницька область

ДЯЧУКА Дмитра Івановича – учня Станіславчицької загальноосвітньої школи І-ІІ-ІІІ ступенів Жмеринського району, Вінницька область

КИРИЧЕНКА Олександра Сергійовича – студента Хмельницького національного університету», – зазначено в Указі.

3 липня, друзі, як зазвичай, зібралися на відпочинок у місцевому ставку в селі Станіславчик Жмеринського району, однак вони і не підозрювали, що за кілька хвилин їм доведеться взяти на себе відповідальність справжніх рятувальників – і діставати з води жінку, яка втратила свідомість.

«Ми стрибали у воду з дамби, і побачили, жінку, яка відплила метрів 50 від берега, і почала тонути, вона руками загрібала воду, а голова раз у раз зникала у воді, – розповідає 16-річний Богдан Войтович, учень школи №3, – Ми з хлопцями навіть не обмовилися, як кинулися до неї на порятунок».

Коли вони допливли до того місця, жінка вже втратила свідомість і її довелося шукати під водою.

«Ми почали пірнати і шукати жінку руками у воді. В одну мить я вистрибнув з води, щоб вхопити трохи повітря, і крикнув хлопцям, що я відчув її волосся під рукою. Ще раз пірнувши, я витяг голову на поверхню, однак жінка вже втратила свідомість, а її губи посиніли», – говорить найменший серед друзів 14-річний Дмитро Дячук.

адалі час для хлопців ніби зупинився – вони утрьох підхопили тіло жінки, і почали чимдуж гребти до берега. «Ми розуміли, що час летить занадто швидко, до берега ще дуже багато, а ще треба відновити дихання жінці, тому ще у воді почали кричати на берег, щоб викликали швидку допомогу, – розповідає 17-річний Олександр Кириченко, студент Хмельницького національного університету.

Коли хлопці доставили жінку на берег, ще до приїзду швидкої почали надавати екстрену медичну допомогу: «Ми викачали воду, перехиливши її на коліно, і вона почала дихати… Далі приїхала швидка, жінці зміряли тиск, щось вкололи, і забрали до лікарні», – розповідають хлопці.

Вони довго не могли прийти в себе, і вже усвідомили усю суть випадку, коли сіли на горбочку зверху озера. Свій вчинок хлопці не вважають геройським, і кажуть, що так вчинив би кожен.

Віталіна Володимирова