27 серпня кілька десятків вінничан зібрались під стінами обласної прокуратури з пікетом щодо бездіяльності її керівниц­тва та порушення конституційних прав. Мова йде про обмеження в прийомі громадян прокурором і поданні письмових звернень.

Люди близько години стукали у металеві бочки, щоб привернути до себе увагу. Крім того, підготували плакати, де написали свої звернення до очільника прокуратури Олександра Бутовича та його підлеглих — «Бутович виконуй Конституцію», «Не здатний працювати — звільни крісло», «Прокуратура бездіє — екологія знищується».

Активіст Сергій Сергієнко прийшов до адмінбудівлі через проблему із Гніванським кар’єром.

– Раніше керівники Вінницької обласної прокуратури хоч якось на це звертали увагу, були проведені певні дії, експертизи, витребувані документи! Але тепер новий керівник — Олександр Бутович, і справи всі затихли. Підозри причетним так і не висунули. Коли я вперше хотів записатись до нього на прийом, мені відмовили. Мовляв, постанова Кабміну, що в країні карантин, нікого не приймають. Вдруге знову відмовили, хоча я наполягав, що є не лише громадянином України, а й депутатом гніванської мерії, тому маю більше повноважень і справ. У результаті я викликав поліцію, у мене взяли заяву та все зафіксували. Більш того, навіть на моїх очах бабусю ганебно випхали з приміщення, бо прийшла поскаржитись на свої проблеми, — пояснює Сергій Сергієнко. — Саме тому ми зібрались для того, аби вкотре нагадати прокурорам, щоб виконували безпосередньо свої обов’язки — супроводжували процесуальний нагляд. Бо зараз вони неякісно працюють або взагалі нічого не роблять. Прокурор не має права обмежувати людей у прийомі.

Зрештою, до мітин­гувальників приїхали поліцейські та представники відділу прийому громадян, во­ни записали вимоги протестувальників та їхні прізвища у блокнот. Після того пояснили, що мають на руках наказ, згідно з яким звернення від громадян приймають у телефонному режимі чи поштою. Сам Олександр Бутович не вийшов до людей, їм пояснили, що його немає на місці. Проте така відповідь не надто задовольнила мітингувальників.

– Або після цього пікету прокуратура починає працювати, або будемо змушені оголосити безстрокову акцію протесту, – додає Сергій Сергієнко.

Віталіна Володимирова