Але такі привілеї тільки для жителів міста. А як будуть їздити жителі області та гості міста у вінницькому муніципальному транспорті? Чи можна придбати одноразовий квиток ? Чи можна оплатити проїзд у водія? На ці та інші питання, які надійшли на гарячу лінію “33-го каналу”, відповіла речник КП «Вінницякартсервіс» Вероніка Савчук.

Поясніть, як будуть їздити пільгові категорії з інших міст,сіл,районів, адже згідно закону, усі пільгові категорії визнанні законом мають право на безкоштовний проїзд?

Відповідно до чинного законодавства, компенсація пільг на проїзд лежить на місцевих бюджетах. Транспортна компанія уже декілька років не отримує від держави жодної гривні компенсації за перевезення пільговиків, ця компенсація надходить ВТК з бюджету місцевої громади. А для цього потрібно мати чітку звітність – скільки пасажирів, які користуються пільговим проїздом, було перевезено. Адже підприємство має забезпечувати належну якість послуг, випуск транспорту на лінії, виплачувати заробітну плату водіям, оплачувати електроенергію і т. д. Для людини поїздка безкоштовна, але послуга надана – і за неї хтось має заплатити. В даному випадку – компенсує бюджет громади. Тому прохання до всіх і нагадування – з 1 вересня всі пасажири, які користуються пільговим проїздом, в обов’язковому порядку мають валідуватись у транспорті своєю пільговою карткою. Питання тут не в обмеженні, а заохоченні, щоб якомога більше людей реєстрували проїзд.

Що стосується сусідніх територіальних громад, ми неодноразово пропонували забезпечити їх пільгові категорії населення, які систематично приїжджають у Вінницю, транспортними картками. КП «Вінницякартсервіс” повністю готове до співпраці й, для зручності замовлення карток мешканцями, ми можемо забезпечити ваші офіси усіма потрібними налаштуваннями, як це зроблено в смт Десна. Тому, звертаючись до інших територіальних громад, просимо розпочати діалог.

Як бути не місцевим, хто в місті проїздом або приїжджають раз на кілька місяців? І при тому не мають смартфону, наприклад. Навіщо їм купувати картку ? Чи планують запровадити для таких людей одноразові квитки?

Під час дії карантинних обмежень, громадяни, які приїздять у місто можуть оплачувати проїзд за допомогою наступних способів: відправка смс-повідомлення з мобільних операторів Київстар, Vodafon, Lifecell, оплата через QR-код (Приват24), оплата банківською безконтактною карткою, оплата через смартфон ( Google Pay, IPay) та сплата за проїзд за допомогою Муніципальної картки, придбати яку можна поблизу зупинок.

Собівартість МКВ, з урахуванням можливості здійснення безкоштовних пересадок, окупляться за 12 поїздок.

Чи може не місцевий мешканець розрахуватися з водієм? Чи, якщо сільський мешканець сідає у транспорт та немає картки, смартфону, вихід один:попросити іншого пасажира, оплатити проїзд через валідатор та віддати йому готівкою 4 грн.?

Повторюсь, що під час дії карантинних обмежень, доступні лише безготівкові способи оплати проїзду. Але загалом системою передбачена можливість оплати у водія за готівку для крайніх випадків. Та на час карантину, ця функція недоступна.

Звісно, можна попросити когось розрахуватися за Вас, це не є проблемою. Але, у такому випадку, краще щоб за Вас розрахувались банківською карткою, й ви мали паперовий чек. Для того,аби його предявити службі контролю.Якщо, ж за ваш проїзд заплатять Муніципальною карткою, краще переконатись, що власник картки вийде пізніше ніж ви. Знову ж таки, задля уникнення питань з боку контролерів, так як контроль перевіряє оплату поклавши картку до ручного терміналу.

Як бути з пенсіонерами м. Вінниця, які з релігійних переконань не хочуть робити муніципальні картки? Чи зможуть вони їхати за посвідченням?

23 липня 2020 року відбувся судовий розгляд адміністративної справи за позовом фізичних осіб (більшість з них саме з релігійних переконань не хотіли картку) до Вінницької міської ради про визнання дій протиправними, скасування рішення №1254 від 27.06.2018 року, яким запроваджено автоматизовану систему обліку оплати проїзду в міському громадському транспорті.

В ході розглянутої справи, судовий розгляд першої інстанції закінчено ухваленням рішенням суду, яким в задоволенні адміністративного позову відмовлено. Тож громадяни повинні отримати Муніципальну картку. На даний момент, Муніципальну картку отримали більш ніж 500 осіб, які за релігійними переконаннями не мають ідентифікаційного коду.

Чому з PayPass двічі підряд неможливо оплатити проїзд?

За допомогою як і МКВ, такі банківської карти, чи смартфон можливо оплатити проїзд за додаткового пасажира. Для цього, після оплати за себе, потрібно повторно піднести картку до валідатора – на дисплеї поставиться інформаційне поле: оплата за додаткового пасажира – необхідно натиснути сенсорну кнопку навпроти необхідного поля – на дисплеї висвітлюються інформація, про те, що потрібно повторно піднести картку -підносимо -списує 4 грн.

Чи можуть пенсіонери їздити в години пік? Чи з початком осені, через карантин, будуть певні обмеження?

Єдине карантине обмеження у громадському транспорті, на даний момент, це посадка по кількості сидячих місць.

Ольга Сонячна