Сергій Моргунов перед громадою і депутатами оцінив досягнення міста по 5 головних пріоритетах розвитку… Мова йшла про нові виробництва, робочі місця, садочки, школи…

– Наш стратегічний пріоритет №1 — це формування сильної місцевої громади! І для цього з 2016 року у Вінниці впровадили конкурс «Бюджет громадських ініціатив», який користується великою популярністю серед містян. Адже він дає можливість активним мешканцям пропонувати громаді цікаві проєкти і втілювати їх у життя. За цей час було реалізовано уже 49 ініціатив вінничан із загальним фінансуванням з бюджету громади у майже 24 млн грн., — зазначив Сергій Моргунов. — Також було створено спільний майданчик для громадських організацій — на Пушкіна,11 відкрився соціохаб «Місто змістів», а самі ГО за фінансової підтримки з міського бюджету реалізували 54 проєкти на суму майже 3,5 млн грн.

Упродовж 5 років учасникам АТО/ООС та членам сімей загиблих виділено 694 земельні ділянки, і цей процес триває — на завершальній стадії виділення ще 330 наділів.

Стратегічним пріоритетом №2, на думку мера, є «Еконо­мічний розвиток, спрямований на високий та якісний рівень зайнятості…»

– Створення трьох індустріальних парків і робота над впровадженням проєкту інноваційно-технологічного парку «Кристал» є тим чинником, який сприяє створенню нових можливостей для бізнесу, що надалі призводить до збільшення робочих місць, — зазначив Сергій Моргунов. — У розвиток території, де наразі створено три індуст­ріальні парки, ми вклали досить багато коштів з міського бюджету на розвиток інфраструктури: підвели каналізацію, воду, газ, світло, встановили електропідстанцію, будуємо дві дороги, щоб створити належні умови для інвесторів. Наступний етап — будівництво компанією HEAD нового заводу, який буде одним із найпотужніших у Схід­ній Європі по виробництву обладнання для зимових видів спорту, — вважає місь­кий голова. — Недарма за результатами всеукраїнського рейтингу Regional Doing Business 2018 Вінниця визнана містом, у якому найлегше вести підприємницьку діяльність в Україні.

Стратегічний пріоритет 3: сталий екологічний розвиток і покращення якості надання комунальних послуг.

– За ці роки наше КП «ВТК» почало на базі підприємства виготовляти електротранспорт: 10 трамваїв «Vin Way» та 6 тролейбусів «Vin Line». Було збудовано вставку трамвайної колії на вул. Пирогова/Келецька і відкрито новий трамвайний маршрут. Проведено реконструкцію дорожньої розв’язки площі Гагаріна з перекладкою колій за технологією «оксамитового шляху». За цією ж технологією замінили колії по вул. Замостянській, — заявив під час звіту Сергій Моргунов. — За 5 років капітально відремонтовано, реконструйовано або збудовано нових — 56 вулиць та доріг (загальною протяжністю 52,2 км). Крім того, за 5 років укладено 44 ділянки тротуарів (29,6 км). Також за ці роки у приватному секторі за програмою спів­фінансування проведено асфальтування на 119 вулицях.

– Стратегічне питання для громади — якість питної води. Торік ми звернулись до Він­ницької обласної ради, щоб вони передали «Вінницяоблводоканал» у власність територіальної громади міста. Але, на жаль, обласна рада поки що блокує цей процес з незрозу­мілих для всіх нас причин. Але я маю надію, що склад нової обласної ради відповідально поставиться до цього питання. Бо вінничани мають користуватись якісною питною водою, в тому числі необхідно вирішити усі проблемні питання по очисних спорудах. Одним із важливих елементів забезпечення якіс­ною водою є стан річки Пів­денний Буг. Ми з вами багато уваги приділили цьому важливому питанню. На сьогодні ми розпочали масштабну комплексну програму з очищення 13 км річки, яка знаходиться у межах Вінниці.

– Наш пріоритет № 4, але насправді він головний — це якість та рівень життя вінничан. Для цього за останні 5 років мережа дошкільних закладів поповнилась шістьма дитячими садочками, збудовано школу в мікрорайоні Поділля. З 2015 року комплексно утеплено 10 шкіл та 9 садочків, в роботі — ще 7 садків і 3 школи. Разом з новозбудованими закладами, які здаються уже утепленими, на кінець року у Вінниці будуть термомодернізовані уже третина закладів освіти, — повідомив мер міста. — У всіх дитячих закладах встановлено системи очищення води, повністю або частково замінено обладнання харчоблоків у всіх школах. В 52 дитсадках встановлені пароконвектомати, далі ця програма пошириться на школи.

За ці роки у Вінниці відкрито єдині в Україні Музей української марки та Музей моделей транспорту, капітально відремонтовано 7 бібліотек, оновлено приміщення та обладнання кінотеатру «Родина».

Серед стратегічних проєктів у медицині міста, які у стадії реалізації, 3 масштабних проєкти: будівництво хірургічного корпусу МКЛ ШМД, будівництво Регіонального центру серцево-судинної патології та створення ПЛР-лабораторії у Муніципальному діагностичному центрі.

І пріоритет №5 — збалансований просторовий розвиток!

За 5 років у Вінниці повністю оновили низку громадських просторів: проведено реконструкцію проспекту Космонавтів із площею Костянтина Могилка, вулиці Замостянської, площі Ліверпуль, головного входу в Центральний парк, а також територію біля озера Миру по вул. Максимовича.

Також повернули у місто історичну колону — символ набуття Вінницею Магдебурзького права. У Вінниці з’явився перший в Україні повноцінний пам’ятник Головному Отаману військ УНР і Голові Директорії Симону Петлюрі. А на честь Небесної сотні встановлено скульптурну композицію «Дерево Свободи» на однойменному майдані.

Щодо просторових рішень, то у центрі міста оновили площу Ліверпуль із встановленням арт-композиції на честь «Бітлз». Провели реконструкцію громадського простору довкола озера Миру — вперше за весь час його існування. В тому числі тут було проведено очистку самого озера, а також 2-х озер на Тяжилові, ставків у Пирогово та на П’ятничанах.

«Ми залишаємо у своїх планах на майбутнє створення сучасних зон для відпочинку. Зараз ми працюємо над першою чергою по парку «Хімік», вже фактично затвердили концепцію щодо облаштування скверу Альтмана, потрібно далі розвивати парк Дружби народів, — каже міський голова.

– Також за ці роки у місті висадили 4209 молодих дерев. І дійсно — зроблено немало. Але ми розуміємо, що у нас є досить багато викликів. Разом з тим хочу наголосити, що ця робота можлива була тільки за консолідованої позиції територіальної громади, місцевих органів влади та депутатського корпусу. Тому що прийняття ефективних рішень дало можливість виконавчим органам влади реалізовувати багато проєктів», — підсумував Сергій Моргунов.

До речі, згідно з інформацією «Слово та Діло», Сергій Моргунов серед мерів України най­більше виконав своїх обіцянок – 70%.