– Міністерство охорони здоров’я рекомендує не відвідувати лікарні без нагальної потреби, але вінницька міська влада змушує дітей проходити медичний огляд перед початком навчального року.

У вінницьких лікарнях — безлад, черги, в яких здорові діти сидять поруч з хворими, записатися до сімейного лікаря складніше, ніж на прийом до пана Моргунова. Школярів не допускають до навчання з 1 вересня без довідки «086/о». Причому попередили про це лише два тижні тому! Нікого не цікавить, що кількість школярів значно перевищує можливості сімейних лікарів Вінниці їх прийняти.

Я вважаю, що у зв’язку з епі­демією COVID-19, на час карантину можна було б і не вимагати цих обов’язкових довідок про медогляд, які ще у жовтні 2019 року центральна влада обізвала «непотрібними бюрократичними папірцями», але чомусь так і не скасувала. Діти разом із батьками мають спокійно піти 1-го вересня до школи. А реальний медичний огляд треба було б організувати по школах виїзними бригадами лікарів. Коли я ще вчилась у школі, добре пам’ятаю, як це колись було гарно орга­нізовано. Місцева влада має дбати про вінничан і не наражати їх зайвий раз на небезпеку підчепити коронавірус», –зазначила Ганна Давиденко, депутат Вінницької міської ради та мати вінницької школярки.

За даними міської ради, Вінниця налічує понад 33,5 тис. школярів.

У місті також зареєстровано 254 сімейних лікарі. Отже, виходить, що на кожного лікаря у Вінниці по 133 дитини.

В день лікар здатен прийняти не більше 10-12 людей. Далі елементарна математика. Міська рада, про те, що довідки обов’язкові навіть під час пандемії, попередила за два тижні, ігноруючи здоровий глузд. Отже, у школярів є два тижні, аби отримати довідку, — це 10 робочих днів. Тобто, навіть якщо сімейний лікар буде приймати протягом цього часу лише школярів для медичного огляду — він не встигне видати довідки навіть половині з них.

Більше того, сімейний лікар не може займатися лише довідками для школярів, аби їх допустили до навчання, і зовсім не приймати хворих.

Виходить повний абсурд: здорові діти сидять у черзі, щоб отримати довідку про власне здоров’я. Разом з тим, вони мають неабиякий шанс захворіти, адже відсоток розповсюдження коронавірусу в лікарнях найбільший.

Пройти медичний огляд в приватній клініці без черг можливо, але коштує це в середньому від 3 до 5 тис. грн. з особи.

Тож батькам не залишають іншого вибору, окрім як купити довідку, — і дитина «здорова», і нерви в порядку. Варто зазначити, що, за словами батьків, вартість корупційних довідок зросла одночасно з попитом на них. Раніше це коштувало 200 грн., сьогодні вже 500.

Отже, єдине, чим займається Вінницька міська рада — підвищує рівень корупції у міських лікарнях. А це не має нічого спільного ані з боротьбою з коронавірусом, ані з профілактикою здоров’я у шкільних закладах.

Варто зазначити, що деякі міста скасували обов’язкові довідки для школярів або ж дозволили пройти огляд пізніше. Окрім цього, декілька років тому поставало питання взагалі скасувати дану вимогу на державному рівні.

Проте вінницька міська влада розпорядилася взагалі не допускати до навчання 1 вересня дітей без довідки 086/о.

Можливо, вирішення проблем освіти дітей просто «не на часі» для чинної міської влади, і все, що їх цікавить – банальний передвиборчий піар. Проте це аж ніяк не вирішує проблеми тисячі школярів, які ризикують бути недопущеними до навчального процесу вчасно.