Хто б міг подумати, що в європейському місті стільки покинутих літніх людей та забутих дітей сиріток. Проте є справді небайдужі вінничани, котрі допомагають та “говорять в голос” про важкі та важливі питання. Бо, на жаль, соціум сьогодні не готовий сприймати “особливих” людей. Одні насміхаються, інші — знущаються, але варто навпаки – розуміти та підтримувати. Про особливих діток та про новий проект для “сонячних” розповідає небайдужа вінничанка Діана Мороз.

– Благодійність буває різна, це може бути і акція і аукціон, але найвищий пік — це проект. Він найважчий в організації, але, відповідно, дає найвищий результат. Коли працюєш від душі, не заради піару чи грошей, це означає, що ти розумієш значущість своїх дій, і для тих, для кого працюєш, і для суспільства в цілому. Я практикую як поїздки до самотніх у будинки пристарілих, так і відвідування дітей сиріт та онкохворих. Останній фотопроект “сонячний” спеціально для діток із синдромом Дауна. Ціла команда професіоналів працювала над реалізацією задуманої ідеї — показати, що “сонячні” дітки абсолютно нормальні, їх не потрібно боятися чи стидатися.

– Діано, на що в основному зверталася увага під час підготовчого процесу до фотосесії ? Адже така робота вимагає певної специфіки і підготовки…

– “сонячні” дітки дуже емоційні . Вони контактують абсолютно з усіма людьми, навіть чужими. Завжди усміхнені та позитивні, особливо, коли ще маленькі,  в них посмішка не сходить з обличчя. Літо закінчується, і останні сонячні промені цієї прекрасної пори, ми вирішили подарувати “сонячним” діткам. У підготовці, ми замовили тематичні футболки “ я сонечко”, адже ці діти завжди посміхаються нашому суспільству, і наша ціль — щоб діткам посміхалися у відповідь, але лише з позитивними намірами. До фотосесії ми індивідуально готували кожну дитину. Працювали над психологічною готовністю до творчої роботи з колективом. Залучали як до групових фото, так і індивідуальних. Великий сегмент роботи — це правильний підхід батьків, коли вони цього хочуть і підтримують своїх дітей, то все виходить на найвищому рівні.

– Яка цільова аудиторія для фотопроекту та який зміст фінального результату ?

– В першу чергу це важливо і цікаво дітлахам і їхнім батькам. Вони отримати класні кадри, якими задоволені. Для нас як організаторів — це вже великий результат. Також це можливість створити матеріал та контент для роботи інших громадських організацій . Матеріал з проекту абсолютно для всіх людей, котрі потребують розуміння того, що “сонячні діти” заслуговують на нормальне ставлення, сприйняття у суспільстві, освіту та медицину.

– Українці, Варто лише згадати Джеймі Брюер — актрису з “американської історії жахів”, яка стала першою світовою моделлю з синдромом Дауна, та французьку телеведучу Мелані Сегард. Цих жінок не зумів зупинити навіть синдром Дауна. Одна підкорила Європу, а інша — світ. Тому не потрібно вішати на дітей ярлики, і кричати про те, що вони не такі як всі, а навпаки — підтримувати та розуміти.

Софія Копач